Orosz helikoptereket semmisített meg az Iszlám Állam

Új műholdképek mutatják a pusztítás mértékét Szíriai középső részén, az oroszok által használt légibázis elleni iszlamista támadás után.

Négy helikopter és 20 szállító jármű. Ez a veszteségmérlege annak a tűznek, amely a T4-es bázison pusztított még a múlt héten, Palmüra és Homsz között – derül ki az amerikai Stratfor Intézet felvételeiből. Hogy a tüzet mi okozta, azt nem tudni. Egy Kremlbarát weboldal szerint a légitámaszpontot az orosz és a szíriai haderő egyaránt használta.

A hivatalos Moszkva hallgat, egy ellenzéki orosz oldal viszont “szíriai forrásokat” idéz, melyek szerint a bázison pusztító hatalmas tűz elérte az ottani járműflottát, és miután az egyik teherautó tankja felrobbant, lángokba borult négy orosz helikopter is.

Az Iszlám Államhoz kötődő Amaq hírügynökség adott elsőként hírt a történtekről, de azt ők sem közölték, hogy mi okozta a tüzet. Viszont azt igen, hogy akár véletlen is lehetett. Ám még ugyanazon a napon publikáltak egy fotót, melyen az iszlamista harcosok Grád rakétákat lőnek ki a T4-es, más néven Tijasz támaszpontra – írja a BBC honlapja.

A Stratford elemzője szerint ez arra utal, hogy korántsem volt véletlen a dolog, világosan látszik, hogy több helyen is robbanások voltak a reptéren, az oroszokat durva találat érte. Amely egy egész harci hekopter-egységet semmisített meg, és kárt okozott több szíriai repülőgépben is. Akárcsak egy logisztikai depóban, valószínűleg abban, amelyikből a harci helikoptereket látták el üzemanyaggal.

A műholdképek alapján az elemző, Sim Tak úgy véli: az Amaq beszámolója nagyon pontos volt, és nagy valószínűséggel az Iszlám Állam támadása végzett a helikopterekkel és a depóval. Viszont arra ő sem tud válaszolni, hogy az ISIS ezt miért nem jelentette be, mikor korábban saját harcosai dokumentálták videókon a hasonló támadásokat.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez