Táblákkal a nyakukban vonulnak a piacon a megszégyenített bűnözők

„Fejezzétek be, vagy viseljétek a következményeket!” – figyelmeztette a fülöp-szigeteki Batangas polgármestere a városban tevékenykedő drogkereskedőket. Nem hallgattak rá.

„Drogkereskedő vagyok, ne kövess!” – ezzel a felirattal a nyakában vonult végig Batangas piacán 11 bűnöző, miután a helyi polgárőrség elfogta őket. Nem ők voltak az elsők, hasonló szégyensétát tartottak már a múlt héten is.

A módszer a város polgármesterétől, Thoni Halilitől származik. Korábban már figyelmeztette a feltételezett drogkereskedőket, hagyjanak fel tevékenységükkel, különben súlyos következményekkel kell szembesülniük. A kábítószer birtoklásért és kereskedelemért járó szokásos eljárás mellett szégyenszemre még fel is kell vonulniuk.

Az akció a Flores de pusher, azaz a Drogkereskedő virágai elnevezést kapta. Ez a város májusi Flores de Mayo fesztiváljára utal, amely Szűz Máriát ünnepli.

Hogy mennyire hatékony a séta, arról megoszlanak a vélemények – írja a Philstar hírportál. Jerome Secillano katolikus püspök szerint inkább a hatékony rendőri munkát kellene szorgalmazni. Manapság amúgy sincs a bűnözőknek szégyenérzetük. Ha volna, nem bűnöznének. Anton Pascual, a katolikus Radio Veritas elnöke viszont támogatja a szerinte változást hozó módszert. Igaz, arra is figyelmeztet, hogy a felvonulóknak jogaik is vannak, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez