Sziszi elnök igazságot ígér az utcán meztelenül végigkergetett keresztény nőnek

Igazságot követel az egyiptomi elnök, miután egy faluban keresztények házait gyújtották fel muszlimok, és meztelenre vetkőztettek, ütlegeltek majd gúnyolódva az utcán kergettek egy 70 éves kopt asszonyt.

Nem fogják elkerülni az igazságszolgáltatást, akik ezt tették – ígéri az államfő. A helyzet akkor fajult el Minja tartományban, Al Karm faluban, amikor pletykák kezdtek terjedni arról, hogy egy keresztény férfi viszonyt kezdett egy muszlim nővel.

Mindez még május 20-án történt, de csak az utóbbi napokban kapott nyilvánosságot. A minjai kopt egyházmegye elöljáróira hivatkozva a Daily News Egypt arról ír, hogy körülbelül 300 felfegyverzett muszlim támadt a keresztények házaira: hét otthont gyújtottak fel. Egy 70 éves nőt pedig levetkőztettek, az utcára kergették és megverték. Közben gúnyolták, és azt kiabálták, hogy “Allahu Akbar”. Az asszony annak a férfinak az édesanyja, aki az állítólagos viszony egyik főszereplője. A családja már előző nap fenyegetéseket kapott, melyekről értesítette a rendőrséget, a férfi el is hagyta a falut.

A támadások este 8-kor kezdődtek, és két óra kellett ahhoz, hogy a rendőrség kiérkezzen. Addigra a tömeg már fel is oszlott.

Keresztények válaszul három muszlim házat égettek fel. Sziszi elnök arra utasította Minja tartomány kormányzóját, hogy egy hónapon belül építse újra az összes lerombolt otthont az állam költségén és a fegyveres erők segítségével. A kormányzó, Tarek Nasszer egyébként kezdetben megpróbálta letagadni azt, ami az idős nővel történt: az AFP-nek arról beszélt, hogy néhány fiatal gyújtóbombákat dobott a házakra, és az asszonyok hálóingben menekültek.

A hatóságok azt ígérték a kopt keresztény egyház vezetőinek, hogy bíróság elé állítják a támadókat. II. Teodor kopt pápa és a szunnita iszlám szellemi központja, a kairói al-Azhar mecset egyaránt önmérsékletre szólította fel a hívőket.

Egyiptomban, főleg vidéken a házasságon kívüli viszony éppen úgy tabunak számít, mint a házasság előtti szex. A keresztény férfiak csak akkor vehetnek el muszlim nőt, ha előtte áttérnek az iszlámra. A muszlim férfiak ugyanakkor minden további nélkül összeházasodhatnak keresztény nővel. Az utóbbi években több olyan eset is volt Egyiptomban, amikor erőszakhoz vezetett egy keresztény férfi és egy muszlim nő viszonya. Egyiptomban a lakosság mintegy tizede kopt keresztény.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez