Netanjahu tárgyalna az arab békekezdeményzésről

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök közölte egy hétfői beszédében, hogy kormánya hajlandó tárgyalni a 2002-es arab békekezdeményezésről, amelynek értelmében az arab országok diplomáciai elismerésben részesítenék Izraelt, ha megállapodik a palesztinokkal államuk létrehozásáról.

Netanjahu előadása válasz volt Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök egyik múlt heti beszédére, amelyben utóbbi jobb kapcsolatokat ígért Izraelnek arra az esetre, ha hajlandó volna felújítani a béketárgyalásokat a palesztinokkal.

“Az arab békekezdeményezésnek vannak pozitív elemei, amelyek segítségével felújíthatók a palesztinokkal a konstruktív tárgyalások.

Hajlandók vagyunk tárgyalni az arab államokkal kezdeményezésük olyan értelmű felülvizsgálatáról, amely figyelembe veszi a térségben 2002 óta végbement drámai változásokat, de fenntartja azt a közös célt, miszerint a két népnek külön állama legyen” – mondta Netanjahu nem sokkal azután, hogy Avigdor Liberman mint Izrael új védelmi minisztere letette az esküt, és ezzel a törékeny jobboldali kormánykoalíció kulcsfontosságú támogatáshoz jutott a parlamentben.

A miniszterelnök a beszéddel azt is jelezni akarta, hogy a keményvonalas Libermannak a kormányba való beemelése nem jelenti a béketárgyalásokról való lemondást.

Az eredeti béketerv szerint Izraelt csak abban az esetben ismerték volna el az arab országok, ha felad minden olyan területet, amelyet az 1967-es háborúban szerzett meg, és “igazságos megoldást” találnak a palesztin menekültek sorsára. Ezeket a feltételeket Izrael elfogadhatatlannak tartotta.

Az arab országok 2013-ban változtattak a kezdeményezésen, lehetővé tették benne az izraeliek és a palesztinok közötti területcserét. Netanjahu ennek hatására jelezte, hogy hajlandó fontolóra venni a terv tárgyalását.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez