Izraeli külügyi államtitkár : ez a föld a miénk!

Sokáig megpróbáltunk megfelelni a nemzetközi közvéleménynek, de most ideje, hogy a sarkunkra álljunk! – jelentette ki Izrael új külügyi államtitkára a diplomaták első konferenciáján, melyet az új Netanjahu kormány megalakulása után tartottak.

Az új kormányban maga Benjamin Netanjahu a külügyminiszter is. A napi ügyeket viszont az államtitkár viszi, aki új arc a nemzetközi színtéren. A 36 éves csinos Cipi Hotovely kőkemény üzenetet fogalmazott meg: harcolni fog azért, hogy minél több új zsidó település jöjjön létre a nyugati parton, és azért is, hogy ezeket a településeket ismerje el a külvilág Izrael részének. Ószövetségi idézetekkel igazolta álláspontját az új külügyi államtitkár, aki ortodox zsidó. “Ez a föld a miénk. Az egész föld”- hangsúlyozta Cipi Hotovely.

A választási kampány során Netanjahu azt mondta, hogy amíg ő Izrael miniszterelnöke addig szó sem lehet palesztin államról. Amikor viszont Izraelben járt az Európai Unió külügyi főképviselője, akkor Netanjahu azt közölte: kitart a kettős megoldás mellett, vagyis nem tekinti az egész területet Izrael részének, mint a külügyi államtitkár. Cipi Hotovely különben Netanjahu pártjának, a Likudnak a tagja. Ez jól mutatja, hogy Izraelben nemcsak a szélsőségesnek tekintett eddigi külügyminiszter, Avigdor Lieberman, hanem mások is azon a véleményen vannak: harcolni kell a palesztin területeken létrejött zsidó települések nemzetközi elismeréséért. Izraelben a baloldal és a liberálisok képviselik a párbeszéd álláspontját a palesztinokkal, míg a jobboldal egyre határozottabban fogalmazza meg: ez a föld a miénk.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez