Nevetségesnek nevezte az örmény népirtásról szóló berlini parlamenti szavazást Törökország miniszterelnöke

Háborús időkben történnek gyilkosságok – mondta Yildirim miniszterelnök, aki a hivatalos török álláspontot megismételve elutasítja azt, hogy népirtásnak nevezzék a másfél milliós örmény kisebbség megsemmisítését az első világháború idején. Németországban a parlament ma szavaz arról, hogy Berlin – Ferenc pápához hasonlóan – elítéli az örmények kiirtását. Ferenc pápa tavaly jelentette ki: a huszadik század első nagy népirtása az volt, amikor a törökök megsemmisítették a másfél milliós örmény közösséget az első világháború idején.

Törökország az első világháborúban Németország és az Osztrák-Magyar Monarchia szövetségese volt. Szembenállt Oroszországgal, ahol szintén jelentős örmény kisebbség élt. A törökök azzal vádolták a hazai örmény kisebbséget, hogy együttműködik Oroszországgal, mely el akarja pusztítani a szultán birodalmát. Ezért az örmény közösség vezetőit legyilkolták a fővárosban. Az örmények által lakott területeken pedig terrorakciókat szerveztek a keresztény kisebbség megsemmisítésére. Végül halálmeneteket indítottak, melyek során több százezer örmény vesztette életét 1915-ben és 1916-ban. Oroszország, Franciaország és Olaszország – épp úgy, mint Ferenc pápa – már elítélte az örmény népirtást.

Most a német parlament is erre készül. A kereszténydemokraták, szociáldemokraták és a zöldek  közös törvénytervezete népirtásnak nevezi az örmény kisebbség megsemmisítését. Ha a parlament megszavazza ezt a törvényt, akkor ennek következményei lesznek! – fenyegetőzött Erdogan elnök. Ugyanezt hangsúlyozta Yildirim miniszterelnök is, utalva arra, hogy Németországban 3,5 milliós török közösség él. A kormányfő szerint őket felháborítaná, ha német parlament megszavazná az örmény népirtást elítélő törvényt.

Mi lenne ennek a következménye a Merkel-Erdogan menekültegyezményre? A török miniszterelnök azt mondta, hogy ha a németek megszavazzák az örmény népirtásról szóló törvényt, ők akkor is betartják a menekültegyezményt. Csak kérdés, hogy hogyan? A német sajtó az utóbbi napokban arról ad hírt, hogy Törökország olyan menekülteket küld, akik betegek, illetve analfabéták. Ez pedig aligha az, amire Merkel kancellár számított, amikor megkötötte a menekültegyezményt Erdogan elnökkel.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez