Vízhiány miatt vizelettel mosakszanak a dinkák (videóval)

A félnomád életmódot folytató dinkáknak egészen elképesztő ősi szokásaik vannak, amelyeket mind a mai napig tartanak. A férfiak például a jószágaik vizeletében mosdanak, ezért változik jellegzetes narancssárga színűre a hajuk. De még nnél is durvább az, hogy miként serkentik tejtermelésre tehneiket, melyeket mindennél többre becsülnek.

A dinkák Kelet-Afrikában, Dél-Szudánban és Szudánban élnek. Elsősorban pásztorkodással foglalkoznak, de az esős időszakban áttérnek a mezőgazdálkodásra, főként köles és különböző magvak termesztésére. Életmódjuk nehéz, gyakran vándorolnak jószágiakkal, főként marháikkal, melyeket mindennél többre becsülnek, ezért szent állatként is tisztelik őket. A marha ugyanis nemcsak egyszerű jószág számukra, a gazdaság és a jólét szimbóluma, amit gyakran fizetőeszközként is használnak. Minél több marhája van valakinek, annál nagyobb úrnak számít a dinkák körében, ezért jószágaikért és a legelőkért,  illetve vízlelőhelyekért akár véres harcokat is hajlandóak vívni a rivális törzsekkel.

A dinkák gyakorlatilag mindent felhasználnak a marháikból, még azt is, amit kibocsátanak magukból. Ősi szokásnak számít, hogy a férfiak marhavizelettel mosaksznak, ami narancssárgára színezi a hajukat – ez az egyik legjellegzetesebb megkülönböztető jelük. A jószágaik ürüléke sem vész kárba, kiszárítják és tüzelőanyagnak használják. De ami a legnagobb kincs számukra, az nem más, mint a tej. A dinka törzsek ugyanis gyakran vándorolnak, hogy legelőket találjanak marháik számára, és közben sivatagos, félsivatagos vidékeket szelnek át, ahol vizet alig találni. A tej tehát vízpótlás is, amellett, hogy tápláló és kalóriadús élelmiszer. A hosszú vándorlás miatt azonban a jószágok a táplálék- és vízhiány miatt legyengülnek, ezért képtelenek tejet termelni. A dinkák ilyenkor egy jól bevált, évszázadokon át alkalmazott eljárást alkalmaznak, amit tradicionálisan a fiatal fiúk hajtanak végre.

Ez úgy néz ki, hogy a srácok elkezdik izgatni, ingerelni a tehén végbélnyílását és nemi szervét, ezzel serkentve a tejtermelésüket. Az eljárás egyébként működik. Miközben a fiúk végzik a dolgukat, addig az asszonyok megfejik a tehenet.

(Visited 9 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez