A német hírszerzés nem dolgozhat uniós államok ellen

Kivételt csakis a terrorizmus jelenthet. Ezt tartalmazza az a törvénytervezet, melyet Merkel kancellár irodájában fogadtak el. A BND a jövőben szigorúbb ellenőrzés alá kerül.

A szövetségi hírszerzés fontosabb akcióit nemcsak a BND főnökének és a kancellár kabinetfőnökének kell engedélyeznie, hanem egy független birákból álló testületnek is. Áprilisban idő előtt távozott posztjáról a BND főnöke, aki nem értett egyet a tervezett szigorításokkal.

Most viszont törvény mondja majd ki, ha Merkel elképzeléseit elfogadja a parlament, hogy európai uniós államok, illetve azok polgárai ellen nem dolgozhat a németek hírszerzése. Korábban ez nem volt szabályozva. A sajtóból pedig kiderült: a BND sok uniós államban is végzett hírszerzői tevékenységet. Sőt, az információkat gyakran megosztotta a CIA veztőivel. A legkínosabb példa az volt amikor a sajtó megírta: a BND lehallgatta az Élysée-palota telefonjait! A francia vezetés legbizalmasabb beszélgetéseit azután továbbadták az amerikaiaknak. A BND az amerikai NSA európai alvállalkozójaként működött. Az NSA munkatársa volt Snowden, aki külföldre menekült, és ott leleplezte: az amerikaiak szövetségeseik telefonjait is lehallgatták. Merkel kancellár sem volt kivétel. Obama elnök személyesen kért bocsánatot. Megígérte: a jövőben ilyen nem fordulhat elő. A német sajtó erősen kételkedik abban, hogy az USA elnöke komolyan gondolta ezt az ígéretét.

Miközben a törvénytervezet szigorítja a hírszerzés működési feltételeit, a terrorizmussal kivételt tesznek. Ez az a terület, ahol a gyors és hatékony cselekvés érdekében a BND szinte szabad kezet kap. A berlini kancellária külön hangsúlyozza a hatékony európai együttműködés fontosságát a terrorizmus elleni harcban. Jó példa volt erre nemrég, amikor a francia terrorelhárítás információi alapján akadályozták meg a németek az Iszlám Állam három terroristájának tervezett akcióját Düsseldorfban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez