Négy izraelit öltek meg palesztin fegyveresek Tel-Aviv egyik szórakozónegyedében

Két palesztin fegyveres nyitott tüzet szerda éjjel Tel-Aviv egyik divatos, üzletekkel és éttermekkel zsúfolt negyedében, megölve négy izraelit és további legalább ötöt megsebesítve. A két támadót elfogták, az egyikük megsebesült – közölte az izraeli rendőrség.

A merényletet – amely az egyik legtöbb halálos áldozatot követelő támadás a nyolc hónapja tartó palesztin erőszakhullám októberi kezdete óta – a város szívében lévő Szaróna szórakozónegyedben követték el, a védelmi minisztérium kiterjedt épületegyüttese közelében.

A Gázai övezetet irányító palesztin iszlamista szervezet, a Hamász üdvözölte a támadást, anélkül, hogy felelősséget vállalt volna érte. A Hamász egyik tisztségviselője, Musir al-Maszri “hősies” akciónak nevezte a lövöldözést. Később kiadott hivatalos nyilatkozatában a szervezet már azzal fenyegette meg az izraelieket, hogy a muzulmán böjti hónap, a ramadán idején még számos “meglepetéssel” szolgál majd nekik.

A biztonsági kamerák felvételei szerint az öltönyös merénylők vendégként érkeztek az egyik étteremhez, majd hirtelen előrántották automata fegyverüket és tüzet nyitottak az ott vacsorázókra. Egyikük közvetlen közelről lőtt le egy férfit, miközben a többi vendég rémülten, futva menekült, néhányan közülük kisgyermeküket szorítva magukhoz.

A negyed biztonsági őrei viszonozták a tüzet. A Szaróna igazgatója a 10-es csatorna nevű izraeli tévének azt mondta, hogy az étterem biztonsági emberei “megakadályozták a támadók bejutását, elhárítva ezzel egy súlyosabb katasztrófát”.

A tetteseket üldözni kezdték, mire az egyik lövöldöző a helyi művészmozi-komplexum, a Szinematék felé menekült, és ott is lövéseket adott le. A helyszínre érkező biztonságiak mindkettőjüket ártalmatlanná tették, közben egy rendőr is megsebesült.

A rendőrség közlése szerint a merénylők egy Hebron közeli ciszjordániai faluból érkeztek, és ugyanabból a családból valók. Az Izrael által megszállt palesztin terület déli részén fekvő Hebron az egyik gyújtópontja a tavaly október óta tartó erőszakhullámnak.

Biztonsági kabinetjének rendkívüli ülése után a kormányfő Avigdor Liberman védelmi és Gilád Erdan közbiztonságért felelős miniszter kíséretében felkereste a négy halálos áldozattal járó szerda éjjeli támadás helyszínét, a Tel-Aviv központjában lévő, Szaróna Market szórakozónegyedet.

“Támadó és védekező lépések sorozatát vitattuk meg, amelyeket meg fogunk tenni, hogy fellépjünk a fegyveres támadások súlyos jelensége ellen. Ez egy kihívás, amelyre meg fogjuk adni a megfelelő választ” – idézte szavait a The Times of Israel című angol nyelvű lap.

“Határozottan és intelligensen fogunk eljárni” – mondta, kilátásba helyezve, hogy “a rendőrség, a hadsereg és titkosszolgálatok fel fogják kutatni az összes közreműködőt, akinek köze volt ehhez a gyilkossághoz, hogy elejét vegyék a további támadásoknak.”

A kormányfő nem bocsátkozott részletekbe, annyit azonban elmondott, hogy a hadsereg erői már körbevették a Hebrontól délre fekvő, ciszjordániai Jatta falut, ahonnan a merénylet két elkövetője érkezett.

A május végén kinevezett keményvonalas védelmi miniszter, Avigdor Liberman nyilatkozatban szögezte le, hogy Izrael nem kíván belenyugodni a kialakult helyzetbe. “Nem fogjuk elfogadni ezt a helyzetet, és nem bújhatunk ki a felelősségünk alól” – hangoztatta, nyilvánvalóan a palesztin fegyveres támadások nyolc hónapja tartó hullámára utalva.

A többek által harmadik intifádaként (palesztin felkelésnek) emlegetett erőszakhullám kiváltó oka az a közösségi médiában lábra kapott feltételezés volt, hogy az izraeli kormány meg akarja változtatni a status quót Jeruzsálem óvárosában a Mecsetek terén, bár ezt az izraeli vezetés több ízben cáfolta. Izrael szerint az erőszakcselekményeket palesztin vezetők nyilatkozatai is szítják, míg palesztin források szerint a támadások hátterében az az általános elkeseredettség áll, hogy elveszni látják a reményt egy önálló palesztin állam létrejöttére.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez