Boszniában találnak második feleséget a gazdag arabok

Egy balkáni híroldal szerint egyre több bosnyák nő megy férjhez gazdag arab üzletemberekhez, különösen az Öböl-menti országokból. De nem követik őket a hazájukba: otthon maradnak.

Többnyire második vagy harmadik feleségnek veszik el őket. Nem is viszik aztán a nőket magukkal, akkor vannak velük, amikor Boszniában üzletelnek vagy vakációznak – írja a Balkan Insight. 

A cikk alapja egy nevét elhallgató, 36 éves szarajevói nő elbeszélése arról, hogyan ment hozzá egy 51 éves arab üzletemberhez. “Szándékosan mentem bele egy ilyen házasságba, tudtam, hogy nem én leszek az egyetlen felesége. Senki nem vert át” – mondja. Az ő férje azért ment Boszniába, hogy céget alapítson ott. Találkozgattak, beszélgettek, aztán annak rendje-módja szerint megkérte a kezét a családjától. Az asszony azt állítja, hogy legalább 20 olyan nőt ismer, akik hasonló kötelékben élnek Szarajevóban.

Bosznia egyre népszerűbb az arabok körében kellemes klímája, természeti szépségei miatt, és azért is, mert a lakosság fele gyakorló muszlim, így könnyen találnak mecsetet a közelben. Sokan házat is vesznek közülük, vagy lakást bérelnek.

Az iszlám jogrendben egy férfinak négy felesége is lehet egyszerre. A gyakorlatban ma azonban ez egyre ritkább, jóllehet Szaúd-Arábiában vagy Jordániában azért még meglehetősen gyakori. De vannak olyan muszlim országok is, például Tunézia, ahol törvénytelen a többnejűség. Boszniában is ez a helyzet. A házasságkötéseket muszlim egyházi személyek végzik, de az általuk kiadott dokumentumokat érvénytelennek tartja nemcsak a bosnyák állam, de az ottani iszlám közösség is – mondja Szarajevó muszlim közösségének elöljárója, Enes Ljevakovic.

“Allah előtt vagyunk házasok” – mondja a történetünkben szereplő nő.

És hogy a kétgyermekes asszony miért ment hozzá az arab férfihoz, akivel a munkahelyén találkozott? “Állást akartam változtatni, de nem volt könnyű. Amikor megkérte a kezemet, úgy gondoltam, itt a lehetőség egy jobb életre” – meséli. És hozzáteszi, hogy a többieket is az anyagi előnyök csábították, persze a kölcsönös szeretet mellett. Ő is szereti és tiszteli a férjét, aki törődik vele, minden nap beszélnek akkor is, ha a férfi nincs Szarajevóban.

A legtöbb férj Szaúd-Arábiából, az Egyesült Arab Emírségekből, Kuvaitból, Egyiptomból és Líbiából érkezik Boszniába. Egy 23 éves nő, aki kuvaiti férfihoz ment hozzá második feleségnek, szintén nem hajlandó felfedni a nevét, de még a lakóhelyét sem: azt mondja, rosszallnák a dolgot a városban. Sőt még az imám kilétét sem árulja el, aki összeadta őket: tudja, hogy megüthetné a bokáját az iszlám közösségben. De szerelmi házasságról beszél.

“A mecsetben találkoztunk. Gyakran láttuk egymást, végül megkérte a kezem. Most minden hónapban jön… Naponta beszélünk. Van egy lányom az első házasságomból, és mindig is tudtam, hogy neki meg van másik felesége. De ez nem gond. Ugyanazok a jogaink a saría szerint.”

A férfiak többnyire olyan muszlim nőket keresnek, akiknek már van gyerekük – általában nekik is van már otthon, és nem akarnak újabbakat Boszniában. De azért néha megesik, hogy gyerek születik egy ilyen házasságból – mondja a szarajevói asszony, aki a gyerekeivel tölti az időt, amikor a férje távol van. A pénzről a férfi gondoskodik. Arra az esetre is helyezett letétbe egy összeget, ha elválna tőle. De ő ettől, azt mondja, nem tart. Jól ismeri a férjét.

Fotó: Balkan Inside

 

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez