Megérkeztem: a hajam barna, a nevem Putyin

Nem ritkaság, hogy külföldi politikusokról, ideológusokról nevezik el a szülők gyermekeiket. Legutóbb egy egyiptomi újságírót az orosz elnök ihletett meg. Így lett a fia Putin Mokhtar.

„Allah adott nekem egy fiút – a neve Putin Mokhtar” – írta újszülött gyermekének képe alá Facebook adatlapján Mo’men Mokhtar egyiptomi újságíró. A Youm 7 újságíróját megkérdezték: ha már az orosz elnök, miért nem inkább Vlagyimir. Mire ő azt válaszolta, hogy Vlagyimir sok van, Putyin viszont csak egy.

Nem az egyiptomi kisfiú az egyetlen, aki az elmúlt évszázad vezető orosz politikusairól kapta a nevét – emlékeztet a Russia Beyond the Headlines. Ebből a szempontból persze Lenin volt a legnépszerűbb. Venezuelában például annyira elvakult volt a marxista Jose Ramirez, hogy három fiát Vlagyimirnak, Iljicsnek és Leninnek keresztelte.

Hármójuk közül Iljics Ramirez lett a legismertebb, hírneve azonban igen kétes. Az 1960-as évek végén Moszkvában tanult, majd terroristává vált. Carlos, a sakál néven körülbelül 1500-2000 áldozatot szedett, mígnem 1994-ben elfogták és jelenleg életfogytiglani büntetését tölti egy francia börtönben.

Ecuadorban is él egy híres Lenin, akit viszont nem gyilkosságai, hanem politikai tevékenysége tett híressé. Lenin Moreno még ügyvédként dolgozott, amikor egy tűzpárbajban megsebesült 1998-ban. Bár azóta kerekesszékkel mozog, ez nem akadályozta meg abban, hogy 2007-ben a latin-amerikai ország alelnökévé váljon. És mivel rengeteget javított az ecuadori fogyatékkal élők helyzetén, 2012 a Nobel Békedíjra is felterjesztették.

Újabb szokatlan név két évvel ezelőtt, a foci vébén ütötte meg az oroszok fülét. A Costa Rica-i válogatott egyik játékosa, Yeltsin Tejeda 1992-ben született. Édesanyja azért nevezte el az első orosz elnökről, mert akkoriban rengeteget hallotta a nevét a tévében. A legviccesebb az volt, hogy amikor egy-egy meccsen lecserélték, az orosz kommentátorok mindig megjegyezték: „Jelcin fáradt, távozik.” Ezzel a frázissal jelentette be lemondását Oroszország első választott elnöke 1999 végén.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez