Jelek a ruhán – divathíd a titokzatos Afrikába

Sokan sokféle módon használják a szimbólumokat önkifejezésre, tudás átadására, tapasztalás vagy érzés megörökítésre. Történhet ez egy márka viselésével, amivel kifejezzük sportos énünket például egy Nike vagy Adidas ruhával. Megmutathatjuk, mennyire vagyunk sikkesek egy Chanel öltözetben. Vagy az andinkrával. Elmondjuk, hogyan.

A jelképek közé tartoznak a mindennapi életben sűrűn látott kresztáblák, facebook hangulatjelek, melyek nemzeteket átívelő jelentéssel bírnak. Ugyanakkor ahány kultúra, annyiféle szimbólum.

A magyar hímzés, vagy a húsvéti tojásra festett jelek, a kínai írásjelek, az indián totem oszlopok.  A tetoválás is ősidők óta része az emberek mindennapjainak. A polinéz kultúrkörből lett ismert, de a maorik vagy szamoaiak mellett a nyomai felfedezhetők a görög kultúrtörténetemben.

Egyiptomban és Afrika más részein a hegtetoválásnak vannak mélyre nyúló gyökerei.

adinkra

Az Afrika szabóság divatblog kínál háromrészes cikksorozatában betekintést az afrikai kultúra egy piciny szegletébe – abba hogy az ott élők hogyan örökítik át tudásukat, tapasztalatukat generációról generációra. Ghána és Elefántcsontpart térségében az akanok erre az adinkra szimbólumokat használják már 200 éve.  A szimbólumok a tudás hordozói. 

Minden adinkra jelnek külön neve és jelentése van. Életbölcseletet, közmondást, történelmi eseményt, emberi viselkedést, hitet szimbolizálnak vagy növényi és állati motívumokat jelenítenek meg. 

A szájhagyomány, és ami mögötte van

A szájhagyomány úgy tarja az adinkra név a neves király Nani Adinkrától ered, aki Gyaman uralkodója volt. (Gyaman a mai Ghána és Elefántcsontpart egy részén terült el). A király arról volt ismert, hogy színes szimbólumok díszítették a ruháját. Az 1818-as háborúban az ashantik (egy akon népcsoport) megölték, és színes köpenyét trófeaként elvették, ezzel megszerezték a tudást, hogyan tudnak nyomott mintás szövött anyagokat készíteni. 

A valóság ezzel ellentétben, hogy  Thomas Edward Bowdich 1817-ben, vagyis már a háború előtt szerzett egy adinkra mintás textíliát (a lenti kép), ezzel bizonyítva, hogy az adinkra korábbról származik. A textil darabot ma a londoni British Museumban találhatjuk.


(1817 – Adinkra textília)

A további részekben az Afrika Szabóság az adinkra ruhákat és készítésül fortélyait mutatja be. Ezeket ITT és ITT olvashatják. További érdekességeket tudhatunk meg a kontinensek közötti divathídról a Facebookon.  

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez