Így változott a női szépség az oroszoknál

Nem befolyásolta az orosz női ideált az elmúlt évszázadban a kommunista párt annyira, mint gondolnánk. A cut.com szépségsorozatának legújabb része az orosz divat alakulását mutatja be.

Bár alapvetően nem sokban különbözik az orosz női ideál a nyugat-európaitól, voltak sajátosságok. A század elején az Edward-kori elegancia visszafogott, lágyabb stílust diktált. Az 1917-es forradalom után jóval drámaibb a divat, füstös szemet festettek maguknak a nők és megjelent a rövid haj.

Az ideológia az 1930-as években látszott meg leginkább a szovjet nőkön. Ekkor az egyszerű, tiszta, fejkendős traktoroslány volt az eszményi. Kötelesség és szépség nem zárják ki egymást – bizonyította be a híres pilótanő, Nágya Popova. Az 1940-es évek elején hosszú szőke haját és vörös rúzsát sokan utánozták a munkahelyen kívül.

Lemosatta a sminket és a cicomát a II. világháború. A megpróbáltatásokkal terhelt időszak egyszerűséget, sőt katonás stílust követelt. Ez azonban nem tartott nagyon sokáig, az 1950-1960-as években a Szovjetunióba is visszatértek a harsányabb színek, a nagy kontyok, a bubi frizura és a tusvonal.

Ezután már végig érezhető a nyugati hatás a divaton. Igaz, az 1970-es években különösen stílusosnak számított a hosszúkás szőrmesapka. Később a popikonokat másolták, az 1980-as években sokan viselték lazán tupírozott, hatalmas frizuráikat.

A rendszerváltás után a decens eleganciáé lett a főszerep, amit főleg a hollywoodi filmekből lestek el. Miután 2002-ben az első orosz nőként megkapta a Miss Universe koronáját Okszána Fjodorova, füstös szemei és halványan csillogó szája sokakat inspirált a 2000-es években.

A videóban a mát a 2012-es punk-imájáról elhíresült Pussy Riot határozza meg. Bár a sokszor túlságosan is sikkesen öltözött – és nem mellesleg magassarkúban mesterien tipegő – orosz nők közül aligha húznak sokan az arcukra harsány színes kötött sapkát.

(Visited 9 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez