Letöltendő börtönre ítéltek egy magyar szurkolót Franciaországban

A magyar válogatott szombati marseille-i mérkőzése után öt magyar szurkolót vettek őrizetbe, egyiküket hivatalos személy elleni erőszak miatt hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítéltek – mondta Szijjártó Péter szerdán Budapesten.

A külgazdasági és külügyminiszter egy más témában tartott sajtótájékoztatón kérdésre kifejtette: az öt szurkoló közül kettőt pirotechnikai és tiltott eszközök birtoklása, kettőt garázdaság, egyet pedig hivatalos személy elleni erőszak miatt vettek őrizetbe. Utóbbit videófelvételek alapján azonosították – tette hozzá.

Közölte: amikor a konzul értesült a történtekről, azonnal kapcsolatba lépett a hatóságokkal, és meggyőződött arról, hogy ügyvédet és tolmácsot mindenki mellé kirendeltek. Hétfőn gyorsított bírói eljárásban zajlottak le a tárgyalások, az öt szurkolóból négyet szabadlábra helyeztek, illetve 250-500 euró közötti pénzbüntetésre ítéltek, de nem utasították ki őket az országból – mondta.

Szijjártó Péter beszámolt arról is, hogy a hivatalos személy elleni erőszak miatt őrizetbe vett szurkoló hat hónapos letöltendő börtönbüntetést kapott. A konzul felvette a kapcsolatot a családjával. A jogi képviselő kérelmezte az ítélet letöltésének lehetőségét Magyarországon, de az EU szabályai szerint erre akkor van lehetőség, ha az áthelyezéskor még legalább hat hónap van hátra a büntetésből, így most ezt a jogi problémát kell megoldani – magyarázta. Hozzátette: a konzul szerdán személyesen is találkozik az érintettel, akinek tíz nap múlva lesz lehetősége kérvényezni a büntetés mérséklését, és akinek minden konzuli segítséget megadnak.

A külügyminiszter felhívta a figyelmet, hogy az öt őrizetbe vett szurkoló közül egy sem volt azon 11 ezer ember között, akik regisztráltak a konzuli szolgálat honlapján. Márpedig ez fontos, hogy könnyebben elérhessék, gyorsabban segíthessenek a szurkolóknak – mutatott rá.

Szijjártó Péter a továbbiakról úgy fogalmazott: “a magyar válogatottal a konzuli szolgálat is továbbjutott”, tovább maradnak helyszínen, és amint kiderül, hogy a lehetséges négy helyszín közül hol játszik legközelebb a magyar csapat, a mobil konzuli egység odaindul. A három ideiglenes konzulátus – Bordeaux-ban, Marseille-ben és Lyonban – marad a bajnokság végéig.

A szerdai meccs miatt a konzuli szolgálat ma 24 órás telefonos ügyeletet tart, ez a 06 1 458 1682 és a 06 1 458 1634 számokon érhető el.

A külügyminiszter megjegyezte: a mobil konzuli egység a lyoni szurkolói zónánál lesz. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a helyi hatóságok az eddigieknél is szigorúbb fellépést helyeztek kilátásba a hivatalos személlyel szembeni erőszak esetében.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez