Trump Skóciában örül a britek kiválásának

“Fantasztikus dolognak” nevezte Nagy-Britannia Európai Unióból való kiválását pénteken Donald Trump, az amerikai Republikánus Párt várható elnökjelöltje, aki éppen skóciai látogatáson tartózkodik.

“Megmondtam, hogy ez fog történni, és úgy gondolom, hogy ez egy kivételes, fantasztikus dolog” – nyilatkozott helikopteréből kiszállva Trump, aki a golfpályája felújítását lezáró ceremóniára érkezett a nyugat-skóciai Turnberrybe.

Fogalmazása szerint a britek “visszavették az országuk feletti ellenőrzést” azzal, hogy a lakosság többsége a kilépésre szavazott az európai uniós tagságról előző nap rendezett népszavazáson.

Trump úgy vélte, hogy sok európai ország lakossága dühös a migránsok áradata miatt, és szerinte “nem ez lesz az utolsó ilyen eset”.

Az amerikai elnökjelöltség republikánus várományosa már látogatása előtt is azt hangsúlyozta a Fox News amerikai hírcsatornának, hogy Nagy-Britanniának a saját útját kellene járnia.

A skótok nem örülnek túlzottan a szabadszájú, idegengyűlölettől sem mentes Trump látogatásának, ahogy azt demokrata ellenfele, Hillary Clinton sem mulasztotta el megjegyezni a Twitter közösségi oldalon.

Két csoport, a Skócia Trump Ellen, illetve a Szállj Szembe a Rasszizmussal, Skócia! is tüntetőket szállított az ingatlanmágnás golfklubjához.

“Skócia egy progresszív, toleráns és multikulturális ország, és teljes szívünkkel ellenezzük a Donald Trump által képviselt bigott nézőpontot” – mondta Keir McKechnie, a Szállj Szembe aktivistája. “Meg akarjuk mutatni a világnak, hogy errefelé nem látjuk szívesen Trumpot.”

David Cameron brit miniszterelnökkel együtt a skótok többsége is a maradásra szavazott a csütörtöki referendumon. Nicola Sturgeon skót kormányfő nyíltan arra utalt, hogy a brit EU-népszavazás eredménye nyomán Skócia újabb függetlenségi népszavazást tarthat.

Kép: youtube

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez