Ezt tegyük, hogy ne vakuljunk meg az okostelefonunktól

Két nő átmenetileg megvakult a fél szemére Amerikában. A véget nem érő vizsgálatok nem tudták megválaszolni, hogy miért veszítette el a látását az egyik szemére egy 22 és egy 40 éves nő, noha mindketten teljesen egészségesek voltak.

Végül egy szemorvos adta meg a választ a New England Journal of Medicine szaklapban. A magyarázat az okostelefon éjszakai használatában rejlik! A két nő fél szemmel nézte az okostelefon képernyőjét. Az egyik szemnek tehát az erős fényhez kellett alkalmazkodnia míg a másik a sötétben maradt. Ezt a kontrasztot nem tudták feldolgozni, egyik szemükre elveszítették a látásukat. Szerencsére csak átmenetileg.

A szemorvosok viszont arra figyelmeztetnek: ismeretlen területen járunk, hiszen az okostelefon esti vagy éjszakai használata új feladatok elé állítja a szemet. Mindenesetre mindenkinek azt tanácsolják: ha már sötétben sem tud meglenni okostelefon nélkül, akkor mindkét szemmel nézze a képernyőt! Így ugyanis a két szem szinkronban van egymással, nem pedig ellentétben, mint a két amerikai nő esetében. Persze kérdés, hogy mi lehet olyan fontos, hogy az okostelefon miatt a szemünk világát tegyük kockára.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez