Szexuális bántalmazás esetén nem segít a telefonunk

Nagyon érdekes és fontos hiányosságra hívta fel a figyelmet egy amerikai kutatás. Az olyan hangalapú applikációkat, mint az Apple telefonjainál a Siri, a Google-nél a Google Now, a Samsungnál az S Voice vagy a Microsoftnál a Cortana mind az életünket megkönnyítő funkciókkal látták el. Nem tudjuk például, hol van a legközelebbi ATM? A Siri megmondja. Esetleg úgy gondoljuk, szívrohamunk van? A Google Now a legközelebbi kórházhoz irányít minket. Ha azonban erőszak áldozatául estünk, hirtelen nincs megoldás.

A kutatás megmutatta, hogy ezen alkalmazások valamiért nem irányítanak minket a megfelelő szervezetekhez, ha elmondjuk: szexuális bántalmazás ért minket.

Pdig ez azért is nagyon fontos lenne, mert az erőszakot átélt áldozatok sokszor megbélyegezve érzik magukat, esetleg magukat hibáztatják, és szégyellik azt, ami velük történt. Ráadásul – az internet és a technológia hozzáférhetőségének köszönhetően – gyakran először az online felületeket keresik, hogy kiadhassák magukból, ami történt.

Az pedig, hogy az áldozat beszél az esetről, az első lépés. Még akkor is, ha ezt nem egy valódi embernek mondja el, hanem a telefonjának. A verbalizálás elengedhetetlen, hogy elinduljon a trauma feldolgozása, az erre kapott elutasító válasz pedig könnyen visszatarthatja a megoldást.

Jennifer Marsh, a Rape, Abuse & Incest National Network (RAINN) nevű szervezet alelnöke szerint “sajnálatos, hogy a tech-cégek kihagyták ezt a funkciót, ugyanis rengeteg emberen segíthetne, ha megfelelő válasszal szolgálna az alkalmazás.”

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez