Már sehol sem elsőosztályú Nagy-Britannia

Újabb pofon a brit gazdaságnak: megvonta a hosszú futamidejű államadós-kötelezettségek lehetséges legjobb, “AAA” besorolását hétfőn a Standard & Poor’s az országtól. A leminősítést azzal a véleményével indokolta, hogy a brit EU-tagságról tartott népszavazás után – amelyen a többség a kilépésre voksolt – romlani fog a brit gazdaságpolitika kiszámíthatósága, stabilitása és hatékonysága.

A nemzetközi hitelminősítő hétfő este Londonban bejelentette, hogy az eddigi “AAA”-ról két fokozattal “AA”-ra rontotta a hosszú távú szuverén brit adósbesorolást, és az új osztályzaton is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

A brit államadósságot a három nagy hitelminősítő közül már csak a Standard & Poor’s tartotta nyilván “AAA” osztályzattal, a Fitch Ratings és a Moody’s Investors Service már korábban megvonta Nagy-Britanniától ezt az elit besorolást.

A Moody’s a múlt héten negatívra rontotta a brit adósosztályzat kilátását, szintén a népszavazási eredményből eredő kockázatokra hivatkozva. A Standard & Poor’s a hétfői leminősítéshez fűzött elemzésében kiemelte, hogy jóllehet a Lisszaboni Szerződésben foglalt kétévi időtávlat elégséges lehet a hivatalos kilépési tárgyalások befejezésére, valójában azonban ennél jóval hosszabb ideig eltarthat egy új megállapodás kialakítása London és az EU között.

Ráadásul az új egyezséget mind a 27 EU-tagállam parlamentjének és az Európai Parlamentnek is jóvá kell majd hagynia, és egy vagy több uniós tagországban erről akár népszavazást is tarthatnak. Különösen az nem bizonyos egyelőre, hogy az EU – amely a teljes brit export 44 százalékát veszi fel – hozzáférést enged-e Nagy-Britanniának az egységes belső piachoz a jelenlegi vámmentes feltételekkel vagy vámokat ró ki a brit áruexportra – áll a Standard & Poor’s elemzésében.

A cég szerint még ennél is bizonytalanabb, hogy milyen jövőbeni megállapodások szabályozzák majd a brit szolgáltatásexportot, beleértve a brit gazdaság szempontjából fontos pénzügyi szolgáltatásokat.

Mindemellett az is bizonytalan, hogy Nagy-Britannia elfogadna-e egy olyan kereskedelmi megállapodást, amelynek feltételei között szerepel az EU-tagállamok állampolgárainak szabad nagy-britanniai munkavállalása, hiszen a kilépésre szavazók körében éppen a nagyarányú bevándorlás volt az egyik fő motiváció – hangsúlyozzák az S&P londoni elemzői.

Mindezek miatt a hitelminősítő szerint a tárgyalásokat nehézségek és vétók akadályozhatják, és ezért a végeredmény kiszámíthatatlan. Ráadásul ismét napirendre került az újabb skót függetlenségi népszavazás, és Észak-Írországban is hasonló alkotmányos problémák merülhetnek fel, mivel mindkét országrészben a többség a bennmaradásra voksolt.

A Standard & Poor’s közölte, hogy e bizonytalanságok és a beruházások várható visszaesése miatt a brit gazdasági növekedés jelentős lassulására számít. A cég felülvizsgált előrejelzése szerint a brit hazai össztermék (GDP) a 2016-2019-es időszakban évente átlagosan 1,1 százalékkal fog növekedni. Az S&P eddigi előrejelzésében ugyanerre az időszakra 2,1 százalékos éves növekedési átlag szerepelt.

City: lesz még rosszabb is

Más nagy londoni házak még borúlátóbb előrejelzéseket adtak a brit gazdaság kilátásaira. A TD Securities globális befektetési tanácsadó csoport londoni részlegének elemzői 60 százalékosra taksálják annak az esélyét, hogy a brit gazdaság tizenkét hónapon belül recesszióba kerül, a Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési részlege pedig a brit gazdaság jövő évi növekedésre szóló előrejelzését az eddigi 2 százalékról 0,2 százalékra csökkentette.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez