A britek után az Uniót is leminősítették

Leminősítette az Európai Uniót csütörtökön a Standard & Poor’s, arra a véleményére hivatkozva, hogy Nagy-Britannia kilépési szándéka gyengíti az EU költségvetési rugalmasságát és belső politikai kohézióját.

A nemzetközi hitelminősítő csütörtök este Londonban közölte, hogy az eddigi “AA plusz”-ról egy fokozattal “AA”-ra rontotta az EU hosszú távú besorolását. Az új osztályzat kilátása stabil.

A döntéshez fűzött elemzésében az S&P kiemeli, hogy az EU-n belüli szolidaritást eddig az unió hitelminősítését meghatározó tényezők egyik kedvező elemeként tartotta nyilván, ezentúl azonban semleges adósmegítélési tényezőnek tekinti, miután a brit EU-tagságról múlt héten rendezett népszavazáson a választók többsége a távozásra voksolt.

A Standard & Poor’s alapeseti forgatókönyve a brit népszavazás előtt az volt, hogy mind a 28 tagállam az EU tagja marad – áll a cég elemzésében.

A hitelminősítő várakozása szerint a bennmaradó 27 tagország megerősíti elkötelezettségét az EU mellett, ám Nagy-Britannia távozása miatt óhatatlanul új és bonyolult tárgyalásokra lesz szükség az EU következő, 2021-2027-es költségvetési keretéről. Emellett várhatóan bizonytalanabbá válik a bevételi előrejelzés, a hosszú távú tőketervezés és a pénzügyi védőmechanizmusok kiigazítási gyakorlata is.

A Standard & Poor’s kiemeli, hogy az idén Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság adja az uniós költségvetésbe befizetett nettó hozzájárulások 21, 16, illetve 13 százalékát.

Az EU hitelminősítési erősségei közé tartozik ugyanakkor, hogy a kockázatos eszközállomány a 28 tagállam 13 ezer milliárd eurós összesített hazai össztermékének alig 0,6 százaléka, az EU 8400 milliárd eurós állampapír-piacának pedig mindössze 0,9 százaléka – áll az S&P csütörtöki elemzésében.

A Standard & Poor’s a héten Nagy-Britanniát is leminősítette, egyszerre két fokozattal “AA”-ra csökkentve a hosszú futamidejű brit államadós-kötelezettségek besorolását az addig érvényben tartott lehetséges legjobb “AAA” szintről, és az új osztályzaton is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

A cég azzal a véleményével indokolta a lépést, hogy a brit EU-tagságról tartott népszavazás eredménye miatt romlani fog a brit gazdaságpolitika kiszámíthatósága, stabilitása és hatékonysága.

A brit államadósságot a három nagy hitelminősítő közül az e héten bejelentett leminősítésig már csak a Standard & Poor’s tartotta nyilván “AAA” osztályzattal, a Fitch Ratings és a Moody’s Investors Service már korábban megvonta Nagy-Britanniától ezt az elit besorolást.

Ráadásul a héten Fitch Ratings is újból leminősítette Nagy-Britanniát, “AA plusz”-ról egy fokozattal “AA”-ra rontva a hosszú futamú brit szuverén osztályzatot. A Fitch szintén negatív kilátást hagyott érvényben az új besoroláson.

A Moody’s a múlt héten negatívra rontotta a brit adósosztályzat kilátását, ugyancsak a népszavazási eredményből eredő kockázatokra hivatkozva.

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez