Közgazdaságot tanít a balett-táncos

Egyre gyakrabban hívják a művészvilágból vendégelőadóikat az üzleti iskolák. Újabban még a színpadot is otthagyta a kedvükért egy balett-táncos.

Az öltöny és a balettcipő egyformán jól áll az amerikai John Michael Schert-en, aki, mielőtt tanítani kezdett a Chicago Booth School of Business londoni campusán, kizárólag a tánccal foglalkozott. Ez azután változott meg, hogy az iskola egyik tanárával, Harry Davis-el találkozott.

Pályafutása során többször kölcsönözte szemléltetőül a színház és a zene különböző eszközeit Davis. Szerinte ugyanis a művészvilág és az üzleti élet sokkal inkább hasonlítanak egymáshoz, mint gondolnánk.

Két évvel ezelőtti találkozását Davis-el szerencsés véletlennek nevezte Schert a Financial Times cikkében. Hamar egyértelművé vált számára a váltás szükségessége, az, hogy tanítani kezd az üzleti iskolában.

Mivel osztja Davis fenti véleményét, szívesen mutatja be a diákoknak, mennyire hasonló nehézségekbe szoktak ütközni a művészek és az üzletemberek, illetve hogyan és milyen eszközökkel oldják meg azokat.

Szerinte ahogy a balettben, úgy a gazdaságban sem az esés ténye a fontos, hanem az, hogyan állunk utána talpra. Ebből kiindulva azt gyakoroltatja hallgatóival, hogyan használhatóak fel a művészi alkotás fogásai az innovatív gondolkodásban és a korporatív közegben.

Bár Schert váltását sok egykori kollégája nem érti, ő töretlenül hisz a módszerben. Akárcsak Davis, aki még legalább négy további művészt szeretne átcsábítani a katedrára.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez