A világ öt legnagyobb bankjából immár négy kínai

A Mennyei Birodalom óriás bankjai megelőzik Amerikát, Európa labdába sem rúghat – ez derül ki a The Banker című szaklap friss összefoglaló jelentéséből. A kínaiak bankjai nemcsak nagyok, de jövedelmezők is, míg a németek és a britek kifejezetten komoly veszteséget produkáltak tavaly.

A kínaiak bankjai tíz évvel ezelőtt a világ ezer legnagyobb bankjának nyereségéből még csak négy százalékkal részesültek. Ma már ez az arány 31 százalék. Az USA bankjait nagyon megviselte a 2008-as pénzügyi válság. Azóta magukhoz tértek, de a vezető helyet ezen a téren is át kellett engedniük Kínának. Tíz éve még 26 százalék volt az amerikai bankok részesedése a profitból, ma ez már csak 21 százalék. Európa még jobban leszerepelt: részesedése a profitból tíz éve még 42, ma már csak 16 százalék.

Európa legnagyobb bankja, a HSBC még a második volt tíz éve, ma már csak a kilencedik a világranglistán. A Hongkong-Sanghaj bank központja ugyan Londonban van, de az elmúlt években egyre gyakrabban hallani: a döntéshozók áttelepülnek Hongkongba, mert a nagy üzletek úgyis inkább arrafelé vannak. A Brexit felerősítette ezeket a hangokat.

A világ legnagyobb bankja ma már egyértelműen az ICBC – Industrial and Commercial Bank of China. A Tier 1 – a biztos saját alapok értéke nem kevesebb mint 274 milliárd dollár – 248 milliárd euró. Ez azt jelenti, hogy ebből a hatalmas összegből bőven lesz lehetősége a kínaiak óriásbankjának a növekedésre, a további hitelezésre. A második, a negyedik és az ötödik helyen is Kína egy-egy óriásbankja áll a The Banker listáján.

Harmadik helyezett az amerikai JP Morgan Chase. Ennek a saját tőkéje 200 milliárd dollár (181 milliárd euró). Mindebből az is következik, hogy a jövő is a kínai óriásbankoké. Az USA még állja a versenyt, de Európa vezető szerepe a világ pénzügyeiben immár a múlté.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez