Hatalmas héliummezőt fedeztek fel Tanzániában

Szakértők megállapítása szerint legkevesebb 1.5 milliárd köbméternyi hélium lapulhat a Nagy-Hasadékvölgyben, ami nemcsak Tanzánia, de az egész világ számára nagyszerű hírt jelent. A hélium ugyanis hiánycikk, pedig nem csak léghajók, illetve léggömbök feltöltésére alkalmas, hanem a kórházakban használt MRI készülékek működtetésének egyik kulcsfontosságú eleme is – írja a BBC.

Tanzánia hamarosan nagyon gazdag ország lehet, ha sikerül gazdaságosan és észszerűen felszínre hozni az értékes nemesgázt, amelyből hatalmas a hiány a Földön. Nem véletlen hát, hogy a brit kutatók és tanzániai kollégáik szenzációs felfedezésnek nevezték a héliummező feltárását a Nagy-Hasadékvölgyben. A legmodernebb módszerrel, főként az olajiparban használt eljárásokkal bukkantak rá a mezőre, amely hosszú évtizedekre megoldást jelentene a súlyos héliumhiány fedezésére.

 mri

A globális héliumfelhasználás jelenleg 0.23 milliárd köbméter körül van. A most feltárt tanzániai mezőben pedig a becslések szerint 1.5 milliárd köbméternyi hélium található. Ez kétszer annyi, mint amennyit a világ legnagyobb héliumtározója tartalmaz az Amerikai Egyesült Államokban, Texasban. A tanzániai héliummező ráadásul 1.2 millió MRI készülék feltöltésére is elegendő lenne, arról nem is beszélve, hogy mennyi lufit lehetne még vele felfújni – írja a BBC.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez