Brexit: a bizonytalanság az egyetlen bizonyosság – szakértők elemeztek

Ezt Martonyi János korábbi külügyminiszter jelentette ki az A38 hajón, ahol a független Republikon Intézet tartotta „Az Európai Unió jövője a brit népszavazás után” című konferenciáját. Magyar és nagy-britanniai szakértők elemezték a múlt péntek óta kialakult helyzetet.

Senki sem boldog azzal, ahogy ma működik az Európai Unió – kezdte beszédét a Danube Institute igazgatója, Gerald Frost. Szerinte Nagy-Britanniának jó a Brexit, mert önálló államként gazdaságilag és politikailag is jelentősebbé válhat a világban. Példaként hozta fel az Egyesült Államokat, Kanadát és Ausztráliát, akik önálló gazdaságként sokkal eredményesebbek a briteknél.

Ezzel az optimista véleménnyel nem értett egyet a másik két külföldi vendég. Polly Mackenzie, Nick Clegg korábbi brit miniszterelnök-helyettes tanácsadója egyenesen bocsánatot kért a referendum eredményéért.

Szerinte két dolog mozgatta a britek kezét a szavazófülkében. Az egyik a bevándorlás, ami alatt ők elsősorban a közép-európai uniós állampolgárokat értik. A másik pedig a gazdaság, ami most úgy tűnik, a brit társadalom 52 százaléka szerint annyira rossz, hogy ennél minden már csak jobb lehet. Azt is kijelentette, hogy Nagy-Britanniának jelenleg sem kormánya, sem ellenzéke nincs. A távozás ugyan eldőlt, de semmilyen terv nincs arra, hogyan is folyjon le a szakítás.

Senki nem tudja, hogy mi lesz – csatlakozott az előtte szólóhoz a Financial Times és a Politico cikkírója, Andrew MacDowall. Szerinte a Brexit utáni unióban fel fognak erősödni az EU-szkeptikus hangok, hogy visszafogják a Párizs-Berlin tengelyt. Több szintű közösség alakulását is lehetségesnek tartja: nem kizárt például egy szűkebb euró-zónás és egy azon kívüli tágabb kör.

A váláshoz hasonlította a helyzetet Martonyi János korábbi külügyminiszter. Egyrészt a bontóper, másrészt a kapcsolat újabb kereteinek kialakítása indul meg egymással párhuzamosan. Az EU-n belül egyetlen dologban van egyetértés: reformokra van szükség. Arról viszont erősen megoszlanak a vélemények, hogy milyenek is legyenek ezek. A változás bölcs levezényléséhez szerinte most úgynevezett stratégiai türelemre van szükség, mert a nagy stratégiai lépésekhez rugalmasság és idő kell.

Az unión belüli véleménykülönbségekkel egyet értett Szent-Iványi István korábbi EP-képviselő is. Nagyon nem mindegy, ki vezényli le a bontópert, a föderalista Bizottság, vagy a nemzeti érzésekkel megértőbb Tanács. Bármi is történik, a legrosszabb az volna, ha a britek a népszavazás után bennmaradnának az EU-ban. Nagy-Britannia nem tudna konstruktívan, Európa-párti módon együttműködni.

Szerinte egy ilyen forgatókönyv, akárcsak az időhúzás, a populista hangokat erősítené: ha meg is kérdezi a népet az elitista EU, lesöpri a véleményét, ha az nem tetszik. Polly Mackenzie szerint nagy veszély, hogy a gazdasági nehézségek miatt már most ingerültek még inkább frusztráltakká válnak a Brexit negatív hatásai miatt. Ez pedig megint a populizmusnak kedvezne a türelmes, higgadt diskurzus helyett.

Kép: pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez