Véget ért a túszdráma Bangladesben – külföldiek is voltak

Ezt személyesen a miniszterelnök asszony jelentette be. Sejk Haszina Vazed elmondta: 13 túsz kiszabadult, hat terroristát lelőttek és egyet elfogtak. Iszlamista terroristák pénteken foglaltak el egy kávézót Banglades fővárosában, Dakkában. A túszok között külföldiek is voltak.

A japán és az olasz nagykövetség jelezte, hogy állampolgárai voltak a kávézóban. Ez az első eset Bangladesben, hogy az iszlamista terroristák olyan akciót indítottak, melyek célpontja turisták által látogatott intézmény.

Minden bizonnyal szimbolikusnak szánták az akciót, ezért is időzítették azt a nagy muzulmán vallási ünnep, az Eid elé. Eddig az iszlamista terroristák ateistákat, melegeket és őket bíráló újságírókat öltek meg Bangladesben. Most túlléptek ezen és turistákat is megtámadtak. A miniszterelnökasszony azt ígérte, hogy gyökerestül kiirtják a terrorizmust Bangladesben.

Ez nem lesz könnyű ebben a muzulmán országban, ahol a vallási fanatizmusnak régi hagyományai vannak. Manapság az iszlamista terroristák az Iszlám Államra hivatkoznak Bangladesben is, de korábban hazai fanatikus szervezetek gyilkoltak a hit nevében. Bangladest korábban Kelet-Pakisztánnak nevezték, mert India függetlenné válásakor a muzulmán többségű részek kiszakadtak Brit-Indiából és vallási alapon új állam keletkezett Pakisztán néven. Később Banglades India támogatásával elvált Pakisztántól, de az iszlamista fanatizmus megmaradt. Még ma is gyakran ítélkezik a bíróság olyan ügyekben, melyek évtizedekkel korábbi iszlamista gyilkosságok tetteseit érintik Bangladesben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez