Bébielefántot tartanak háziállatként Srí Lankán az újgazdagok

Több mint 40 állatot loptak el nemzeti parkokból az elmúlt évtizedben Srí Lankán, hogy háziállatként tartsák őket.

A bébielefántok mára a gazdagok legnagyobb státuszszimbólumai lettek Srí Lankán – a trend azonban elborzasztja a természetvédőket, akik a kormány segítségét kérik. Az elefántok nagy tiszteletnek örvendnek Srí Lankán, befogni őket viszont illegális. Ennek ellenére a hatóságok szerint több mint 40 állatot loptak már el nemzeti parkokból az elmúlt évtizedben.

„A gazdagok számára presztízskérdés, hogy van-e otthon elefántjuk” – mondja az ázsiai elefántszakértő, Jayantha Jayewardene. Van ugyanis egy régi arisztokrata hagyomány: vadállatot kell tartani. Ezzel lehet magasabb rangot elérni a társadalomban.

Ez év elején a Srí Lankára látogató új-zélandi miniszterelnök, John Key is kapott egy bébielefántot, ami szintén feldühítette az állatvédőket. Szerintük kegyetlenség elválasztani egy picit a családjától. A szakártő szerint ráadásul szinte biztosan belehal ebbe valamelyik állat.

elephant-baby_1004458i

„Az elefántok anyai ösztöne nagyon erős. Orvvadászok nem tudnak úgy elefántot befogni, hogy ne kéne megküzdeniük az anyával. Ez általában az anya halálával végződik. A fegyvereket elvileg arra használják, hogy elijesszék az anyaelefántot, de előfordul, hogy megölik” – mesélte Jayewardene.

„Olyan is előfordul, hogy a túl sok nyugtatólövedék öli meg az elefántot.”

Egy elefánt szándékos megölése elvileg súlyos bűncselekmény az országban, amiért halálbüntetés is járhat, vagy 3 év börtön – bár senki nem került emiatt bíróság elé az elmúlt évtizedekben. Az orrvadászokat viszont semmi nem tartja vissza, mert siker esetén hatalmas pénz ütheti a markukat. Egy bébielefántot akár 125 ezer amerikai dollárért (35,5 millió forint) is el tudnak adni.

A kormány közben szintén megtesz mindent, hogy megállítsa az illegális kereskedelmet. Még azt a hagyományt is beszüntették, hogy elefántot ajándékoznak buddhista templomoknak, miután az aktivisták amiatt is aggodalmukat fejezték ki. A kormány adatai szerint közel 125 illegálisan, háziállatként tartott elefánt van magánkézben, a vadőrök szerint ez a szám inkább a 200-hoz közelít.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez