Hihetetlenül mocskos a konyha az illegális kínai éttermekben

Több mint száz, illegálisan működő éttermet találtak a Peking szomszédságában lévő Csiangszu tartományban, ahol nem kimondottan higiénikus körülmények között készül az étel.

Az összesen 102, kizárólag házhoz szállítással foglalkozó étterem igen pici helyen működik már évek óta, ellenőrizetlenül. A környéken állítólag erős a verseny az éttermek között, melyekből az utóbbi években egyre több nyílik. Sok vállalkozás azonban kevés kezdőtőkével rendelkezett ahhoz, hogy rendes éttermet indítson, így maradt a kis hely, szerény körülményekkel.

Az éttermek környékén 9700 háztartás található, Csiangszu tartományban itt él az egyik legösszezsúfoltabb közösség. A házhoz szállítás nagyon népszerű.

SCMPOST ATN  TAKEAWAY08

Állítólag a zúgéttermekben a páraelszívók közvetlenül érik a szomszédos épületek falát, a belőlük kicsapódó olaj tönkretette a környezetet a közelben. Ez a legkisebb gond. Az éttermek szűk konyhájában a hús érintkezik a szemetessel, a piszkos ronggyal. Az alábbi képen épp a mosogatóban tárolták a nyársra húzott húst. A legtöbb ételt szintén nem higiénikus módon kézzel készítik.

SCMPOST ATN  TAKEAWAY08 SCMPOST ATN  TAKEAWAY08

Az egyik étterem tulajdonosa azt mondja, hogy nem aggódik az ellenőrzések miatt, akkor sem, ha nem tartja be a szabályokat. Ha ellenőrzés lesz, inkább egyszerűen bezárja a boltot. Egyes tulajdonosoknak ráadásul hamis engedélyük volt. Egy helyi ingatlaniroda szerint az ilyen üzletek 90%-a működik engedély nélkül.

Az ingatlaniroda maga is értékesít olyan lakásokat, ahol később illegális éttermek nyílnak. Ők ugyan ezt megtiltották, de nem sok haszna volt. A jogszabályok szerint maximum azért perelhetik az éttermet, ha a működés zavarja a szomszédokat. Kína ezen környékén, ha bezáratnak egy éttermet, hamarosan máshol egy új nyílik. Ellenőrizni őket lehetetlen, ha gond van, egyszerűen továbbállnak. A higiénia általában nem szempont, csupán a gyors haszon az. Jó étvágyat!

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez