Ahol a szír menekültek, egy kis színt hoztak az ország gasztronómiájába

Gyarapítják tudásukkal új hazájukat a bevándorlók – szól az egyik érv a migráció mellett. Ennek iskolapéldája lehet Örményország, ahol az élelmiszer-ágazatnak adtak új impulzust a Szíriából érkezők.

Körülbelül 17.000-en menekültek a szíriai háború elől Örményországba az elmúlt években. Jelentős részük a közel-keleti örmény diaszpóra tagja. Mivel a két konyhaművészet nem áll távol egymástól, sokak számára volt kézenfekvő: éttermet nyitnak.

Már körülbelül 50 új étkezdét, kávézót, kisebb éttermet működtetnek szíriai örmények csak Jerevánban – tájékoztatta az eurasianet.org hírportált az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának helyi illetékese, Anahit Hayrapetian.

Nagyban segíti őket, hogy fűszereik nem teljesen ismeretlenek Örményországban. A velük ízesített fogások (humusz, muhammara, tahini, falafel, joghurt leves, saláták, stb.) pedig egyre népszerűbbek. A szír konyhára jellemző fűszereket nem nehéz beszerezni a dél-kaukázusi államban. Illetve a keresztény szíriai örmények hentesei Halal vágást (az iszlám előírásainak megfelelő) is vállalnak.

Ugyanakkor van egy másik aspektusa is a mindkét fél jól jár példájának. Míg Szíriában elképzelhetetlen lett volna, hogy egy örmény asszony az otthonán kívül dolgozzon, Örményországban ez nem probléma. Így működteti ma férjével közösen jereváni éttermét a 45 éves Manushak Kirizian.

Míg ő főzi a jerevániak fogára való ételeket, egykori fotográfus férje igazgatja az üzletet. Elmondásuk szerint: „Nagyon szokatlan dolog ez a mi közösségünkben, de próbálunk megbirkózni a nehézségekkel és fokozatosan továbblépni. […] Ma Örményország az otthonunk és biztonságban érezzük itt magunkat.”

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez