Nem a mostani volt az első merénylet iszlám szent hely ellen Szaúd-Arábiában

Az iszlám vallás második legszentebb helyén robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő alig néhány nappal a ramadán vége előtt. Medina mecsetjében van eltemetve Mohamed próféta, illetve két közvetlen utóda, Abubakr és Omár. Ilyenkor különösen sok hívő keresi fel a mecsetet, mert most van a kis zarándoklat ideje. Medina mecsetjét csakis Mekka előzi meg a szent helyek sorában.

1979 novemberében volt egy támadás Mekkában, amikor fanatikus iszlamisták elbarrikádozták magukat a nagymecsetben, melynek belső udvarán áll a Kába szentély. Az al-Szaúd-ház megdöntésére felszólító lázadók túszokat ejtettek az éppen ott imádkozó 50 ezer zarándok közül. A tárgyalások nem vezettek eredményre, a szaúdi biztonsági erők két hétig ostromolták a nagymecsetet, végül francia elitkommandósok segítségével sikerült visszafoglalniuk az iszlám legszentebb helyét. Több száz zarándok, katona és terrorista halt meg akkor. Ezt követően rendkívüli mértékben megszigorították az őrizetet a szent mecsetek körül. A belügy most is azt közölte, hogy az öngyilkos merénylő öt halálos áldozata közül mindenki a biztonsági szolgálathoz tartozott. Rajtuk kivül öt másik ember is megsebesült Medinaban.

Saudi_soldiers,_Mecca,_1979

Ezért a merényletért még senki sem vállalta a felelősséget, de valószínűleg az Iszlám Állam követője volt az öngyilkos merénylő. Két korábbi, ugyancsak hétfői esetben az Iszlám Állam már vállalta a felelősséget: Dzsidda városában az amerikai konzulátust érte támadás, Katifban pedig egy siíta mecset volt a célpont. Az Iszlám Állam arra buzdítja híveit, hogy a ramadán végén kövessenek el látványos merényleteket. Bagdadban vasárnapra virradóra kettős bombamerénylet volt, több mint kétszáz halálos áldozattal.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez