Hőségriadók és áradások: már Szibéria sem a régi

Szibériában a júliusi átlaghőmérséklet 20-25 Celsius-fok között mozog – állítják a meteorológiai tapasztalatok. Ezekre viszont egyre kevésbé számíthatunk újabban.

Melegrekordok dőltek meg több szibériai városban a hétvégén. A burjátföldi Ulan-Udében 33,8 fokot mértek, Krasznojarszkban és Irkutszkban pedig 6 fokkal volt melegebb az ilyenkor szokásosnál. A hőség Szibéria leghidegebb köztársaságára, Jakutföldre is lecsapott. Mindenki úgy hűsítette magát, ahogy tudta. A legtöbben a közeli vízpartokra menekültek, a szemfüles gyerekek pedig a települések kútjainál játszottak.

Azonban a meleg csak az egyik megnyilvánulása az időjárási anomáliáknak – számolt be a The Siberian Times. Ahol nem a levegő után kapkodtak, ott az esernyőket és a gumicsizmákat keresték lázasan a szibériaiak. Hatalmas zuhék sújtották például Novoszibirszket, az Altájt, Kemerovót és Omszkot.

Az amúgy fagyos pusztaságairól híres óriási terület legnagyobb reptere, a novoszibirszki Tolmacsevo úgy beázott, hogy manuálisan kellett beregisztrálni ez egyes járatokra. Omszk Laptyeva utcája pedig tengerré vált, amelyben elmerült egy autó.

A jelenség nem számít már újnak. Többször számoltunk már be mi is hirtelen lezúduló gyilkos nyári záporokról és húszfokos októberekről Szibériából. Úgy látszik, a klímaváltozásnak semmi sem szent, Oroszország hatalmas hideg területeit sem kíméli.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez