Holdra szállhat a Puli

A Google Lunar XPRIZE célja, hogy a jövőben megfizethető áron jussunk el a Holdra és úgy általában a világűrbe. Ezért különböző nemzetek csapatai versenyeznek, hogy egy működőképes holdjárót hozzanak létre. A magyar csapatnak pedig 2016 végéig kell bebizonyítania: járműve képes lesz megtenni 500 métert a Hold felszínén, és nagyfelbontású videót visszaküldeni a Földre. 2017-ben pedig véghez is kell vinni a feladatot.

A Puli jelenleg támogatókat keres, hogy Magyarország lehessen a negyedik nemzet, amely eljut a Holdra. A Puli Space Metró Galéria a BKK-val együttműködve plakátokat helyezett ki a budapesti metrókocsikban, amelyek egy hónapon keresztül lesznek láthatók. Az ezt bemutató sajtótájékoztatón Pacher Tibor csapatvezető beszélt a Puskás Ferenc Stadion metróállomáson a Puli helyzetéről és jövőjéről.

_XER0014
Pacher Tibor

A versenynek nem csupán eszmei tétje van, hiszen a főnyeremény egy húszmillió dolláros támogatás. A második helyezett csapat sem megy haza üres kézzel, ők ötmilliót kapnak a Google-től.

A Puli mindeközben a nemzetközi kapcsolatok ápolására és újabb ismeretségek kialakítására törekszik. Ausztriában az Osztrák Űrfórummal most már három éve tart az együttműködés, de sikerült megállapodást kötni az amerikai Astrobotic csapattal is, velük a GLXP után is együtt fognak dolgozni.

A Puli csapata
A Puli csapata

A Puli a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC) segítségével jutott ki Marokkóba, ahol részt vett az Air Show-n, illetve együttműködési megállapodást kötött az Association Marocaine de l’Aéronautique et de l’Espace (AMAE) nevű szervezettel. Ennek köszönhetően marokkói fiatal egyetemista szakembereket fogad a Puli tapasztalatszerzés céljából Magyarországon. Pacher Tibor pedig azóta másodszor is járt kint az afrikai országban, hogy tovább folytassák az együttműködési lehetőségek kiaknázását.

A sajtótájékoztatón a Pulit bemutató Oberfrank Robin bár még csak gimnáziumba jár, máris része a csapatnak, üzemeltetéssel és teszteléssel foglalkozik. Elsődleges feladata, hogy letesztelje az újonnan kijött fejlesztéseket és elmondása szerint ez már több mint hobbi – inkább egyfajta szerelem.

Oberfrank Robin
Oberfrank Robin
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez