Tények, melyeket nem tudott a ma 76 éves Nazarbajevről

Kazahsztánban ma két ok is van az ünneplésre. Július 6-án tartják a főváros, Asztana napját, és ma tölti be 76. évét az államfő, Nurszultán Nazarbajev. Róla gyűjtöttünk kevésbé ismert tényeket.

Nurszultán Nazarbajev egy kis kazah faluban, Csemolganban született 1940. július 6-án. A tengrinews.kz úgy tudja, 5 kg volt a születési súlya. A hagyományoknak megfelelően nevét a család legidősebb tagjaként nagymamája választotta. A Nurszultán két tagból áll, a Nur arabul sugarat, fényt, a Szultan uralkodót, kiválasztottat jelent.

Gyermekként sok minden érdekelte Nurszultánt. Magyar nyelven is elérhető biográfiájából tudjuk, hogy 12 évesen már dombrán és harmonikán is jól játszott. Ahhoz, hogy saját hangszert szerezhessen, vályogtéglákat készített egész nyáron a szomszédban. Zenei rajongása máig megmaradt. A független Kazahsztán himnuszának megkomponálásában is részt vett.

Falusi gyerekként sokszor indult lóversenyeken, lovas birkózáson, kecskehúzáson. A bokszolást a dnyepropetrovszki technikum sportszekciójában is folytatta, ahová 1958-ban került több kazah fiatalemberrel együtt. Idővel megszerette a teniszt és a golfot is.

Elnökválasztási plakát Almatiban 2015 áprilisában (TCsO)
Elnökválasztási plakát Almatiban 2015 áprilisában (TCsO)

Kazahsztán élére még 1989-ben került, amikor az ottani Kommunista Párt főtitkárává nevezték ki, majd 1991-ben az ország elnökévé választották. A nemzet vezetője titulust 2010 óta viseli, aminek köszönhetően sem ő, sem családja nem vonható büntetőjogi felelősségre. Aki pedig Kazahsztán első elnöke ellen tervez merényletet, az legalább 15-20 éves szabadságvesztést kockáztat, de akár halálbüntetést is kaphat – a büntető törvénykönyv 166-1-es cikkelye alapján.

Kép: Az első elnök parkja Almatiban (TCsO)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez