Wi-Fi-t kapnak a német templomok

Ha például beülünk egy étterembe vagy egy kávézóba, akkor általában felugrik a telefonunkon az opció, hogy csatlakozhassunk a vendéglátóegység Wi-Fi hálózatára. Az azonban elég ritka, hogy beülünk egy templomba, mondjuk egy istentiszteletre, majd szól a telefonunk, hogy lehetőségünk van ingyen netezni Isten segedelmével. Németországban, vagyis Berlinben pontosan ez történik.

Összesen 220 hotspotot (vagy ahogyan a Daily Dot hívja, “Godspotot”) telepítenek a Berlinben és a régióban található templomokba. Az evangélikus egyház azonban nem áll meg itt, a tervek szerint ez a szám akár háromezerre is nőhet 2017 májusáig.

A fejlesztéseket direkt Luther Márton reformációjának ötszáz éves évfordulójához igazították, ami jövőre, október 31-én lesz. Luther ekkor függesztette ki 95 tézisét a wittenbergi vártemplom kapujára.

A dolog azért is érdekes, mert az országban elég nehéz az egész Wi-Fi-ügy, ugyanis a törvény kimondja, minden szerzői jogsértésért az internetet szolgáltató cég felelős. Így aztán – nem túl meglepő módon – nem nyüzsögnek az ingyenes hotspotok.

Miért csinálja ezt az egyház? A válasz végtelenül egyszerű: az emberek nem járnak eleget templomba. A régióban az emberek 52%-a vallja magát ateistának és csupán 8% tartja magát elkötelezett hívőnek. Emiatt aztán rengeteg templom volt kénytelen lehúzni a rolót és talán erre jött válaszként a hotspotok beépítése.

Kérdés azonban, hogy megéri-e beédesgetni az embereket a templomba, hogy aztán az áhítat helyett az e-mailjeikre figyeljenek.

Fotó: Pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez