Már Kína felé tart a pusztító Nepartak tájfun

Lecsapott Ázsiában a Nepartak szuper tájfun. Tajvanon több százezer lakás maradt áram nélkül, a segélyhívó állomások telefonjai égnek, árvizek és földcsuszamlások történtek.

Ahogy arról tegnap Tajvanon a helyi hatóságok felkészültek a vasúti közlekedés felfüggesztésére, helyenként oktatási intézmények, hivatalok bezárásáról intézkedtek és készültségbe helyezték a hadsereget is. A tájfun ma, pénteken érte el Tajvan keleti partjait, így mindenhol vad szelek és esőzések tomboltak. A viharban eddig 2 ember halt meg, míg 66 másik megsérült. A repülőgépek és halászhajók nem mozdulnak, több mint 15 ezer embert evakuáltak otthonaikból.

Preparations for Typhoon Nepartak in Taiwan

A jelentések szerint a tájfun vadsága csökkent, mielőtt elérte a partokat. Központja 20 kilométerre volt Kaohsziung városától, és északnyugati irányba tart. A meteorológiai hivatal szerint valószínűleg továbbra is lassan fog haladni, de a katasztrófaelhárítás szerint továbbra is nagy esőzések, árvizek és földcsuszamlások várhatók.

Mintegy 390 ezer háztartást érintenek az áramkimaradások. A vasúti közlekdést felfüggesztették, valamint több mint 600 belföldi és nemzetközi repülőjáratot töröltek.

160707042918-super-typhoon-nepartak-large-169

A tájfun előrejelzések szerint eléri a szárazföldi Kínát is, valószínűleg szombat reggelre. Tajvani hatóságok arról számoltak be, hogy több mint 15.400 embert kellett evakuálni 14 megyéből.

A Nepartak elnevezés egy mikronéz szóból ered, jelentése: helyi harcos.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez