Elérte Kínát a gyengülő tájfun

Tajvan felől a kelet-kínai Fucsien tartomány partjaihoz érkezett szombaton a Nepartak tájfun, de a vártnak megfelelően legyengülve érte el a szárazföldet a kínai meteorológiai szolgálat szerint. Elővigyázatosságból 230 ezer lakost biztonságos helyre menekítettek, és kikötőbe rendeltek több mint 33 ezer hajót.

A trópusi viharrá szelídült tájfun legerősebb széllökései nem nagyobbak mint óránként száz kilométer. Óránként tizenöt kilométeres sebességgel halad majd északnyugati irányba, és széllökései tovább gyengülnek – közölte a meteorológiai szolgálat.

Nagy mennyiségű esőre számítanak Fucsien mellett Csöcsiang, Csianghszi és Anhuj tartományokban, emiatt Sanghaj metropoliszban is. A tengerparti Putien városban az esővíz már szombaton elárasztotta az utcákat, négy óra alatt 250 milliméter esett. A tengerparti térségben a hétvégére töröltek több mint száz vasúti járatot, és a közúti közlekedés is nehézkes.

Tajvanon legalább két halottja és 74 sérültje volt a Nepartak tájfunnak, háztartások százezrei maradtak áram nélkül, és több mint 15 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát.

Kép: Még ereje teljében a Nepartak (Wikimedia Commons)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez