Káosz Kínában – Lecsapott a Mudzsiáj tájfun

Beszüntették a légi-és vonatközlekedést, fákat tépett ki gyökerestül a helyéről Hongkongban a Mudzsiáj tájfun, miután végigsöpört Dél-Kínán. A 3-as erősségű vihar 24 órával azután is érezhető, hogy elérte az országot.

Tucatnyi járatot érintett Hongongban és Kína egyéb területein is a hétvégi szörnyű katasztrófákat okozó vihar. Hétfőn reggel a hongkongi obszervatórium megszüntette a riasztást, miután a vihar továbbállt, de a szeles, esős idő még eltart egy darabig.

A hongkongi repülőtéri hatóságok bejelentették, hogy átütemezik a repülőjáratokat. Ez mintegy 935 gépet érintett. A napi átlag 1100 járat. A vihar hatással volt a vonat- és kompközlekedésre is,  utóhatásai még a következő napokban is érezhetők lesznek a szigeten.

mujigae-treesdown

Kína egyéb területein is nagy károkat okozott a tájfun. Legalább négyen meghaltak és 16 ember eltűnt a viharban. A part menti városoknál vasárnap délután volt a leghevesebb a tájfun, és több tartományra kiterjedt a hatása. A széllökések elérték a 180 kilométer per órát, mindez persze óriási pusztítást okozott. A hatóságok a legmagasabb riasztást adták ki az érintett területeken. A vihar egyébként nem sokkal az október elsejei ünnep után csapott le, amikor többen szabadságra mentek. A tengerészet közleménye szerint 117 halászt mentettek ki a háborgó tengerből.

mujigae

A dél-kínai területekről több ezer embert evakuáltak, itt is járatokat töröltek, így számos turista rekedt ott, ahol lecsapott a vihar. Rengetegen megsérültek, több helyen megszűnt az áramellátás. A helyi katasztrófavédelem beszámolója szerint a tornádó felkapott egy személygépkocsit, a sofőr meghalt. A Hszinhua hírügynökség ezen felül egy halász haláláról és 16 eltűnéséről számolt be a térségben.

Hétfő reggelre a tájfun a Kuangtunggal szomszédos Kuanghszi tartományt is elérte, ahol 52 ezer embert kellett evakuálni. A szél ereje azonban itt már óránkénti 54 kilométerre csillapodott. Helyi szakértők szerint a mostani volt a legpusztítóbb szélvihar a térségben 1949 óta.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez