Elvonókúra borral hajléktalanoknak

Reggel fél nyolctól este fél tízig óránként ihatnak egy kis kaliforniai fehérbort azok a hajléktalanok, akik egy kísérleti program keretében próbálnak meg leszokni régi szenvedélyükről, az alkoholról.

Ottawa alkoholista hajléktalanjait gyűjtötték össze egy felújított szállodában a kanadai főváros mellett – írja a BBC. A kísérleti program lényege az: mindenki kaphat egy kis fehérbort, ha ez hozzásegíti ahhoz, hogy kiegyensúlyozottan éljen.

Most ünneplik a program 15-ik évfordulóját. Vezetője realista: le akarunk szoktatni embereket arról, hogy ne csinálják azt, amit eddig az egész életükben tettek. Lehetséges ez? Valószínűleg nem! Ezért megpróbáljuk beállítani őket.

A rendszer lényege: Reggel egy nagyobb pohár 13%-os kaliforniai fehér borral indíthat az, akinek erre van igénye. A nagyobb pohár majdnem két decit jelent. Ezután óránként lehet jelentkezni újabb adagért. Akkor már csak kis pohár jár. Ez 1,4 decit jelent. Itt jó a bor – mondja egy hajléktalan. Ottawa utcáin mindent megittam: hajsprayt vagy szájvizet is. Borzalmas volt az ízük, de kellett az alkohol.

Mi van, ha valaki berúg? Akkor nem kap újabb adagot. Szépen bekísérik a szobájába: aludja ki magát! A hajléktalanok többsége öreg vagy legalábbis középkorú. Persze ránézésre nehéz a kort megállapítani, mert a hajléktalanok Kanadában is idősebbnek látszanak a koruknál.

Működik a program? Az alkoholista hajléktalanok mindenesetre jobb körülmények közé kerültek. Van-e út visszafelé? Ez nagy kérdés, hiszen a munkaerőpiacon nem épp jó ajánlólevél az, ha valaki néhány évig ennek a hajléktalan elvonókúra szállónak a vendége volt. Egyre inkább szociális otthon benyomását kelti a furcsa elvonókúra, melyet borral tartanak Ottawa mellett Kanadában.

Kép: pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez