Magyarország szorosabbra fűzné a kapcsolatokat az Emírségekkel

Mivel komoly instabilitás tapasztalható Európa déli szomszédságában, Magyarország és Európa érdeke intenzívebbé tenni az együttműködést azokkal az országokkal, amelyek a béke és stabilitás garantálói a térségben, és ilyen ország az Egyesült Arab Emírségek is – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, miután az Egyesült Arab Emírségek külügyminiszterével tárgyalt.

Szijjártó Péter sajtótájékoztatóján kifejtette: az Egyesült Arab Emírségek az arab világ második legjelentősebb gazdasága és az Öböl-térség egyik vezető országa. A múlt heti NATO-csúcson is megállapították, hogy délről is komoly kihívások érik a szövetséget, márpedig az Egyesült Arab Emírségek kulcsszerepet játszik a régió stabilitásának biztosításában, ezért lényeges az együttműködés az országgal – mutatott rá.

A külügyminiszter szerint a kétoldalú gazdasági együttműködés zászlóshajója a vízgazdálkodás és az energetika lehet. Az Egyesült Arab Emírségekben a világon az egyik legnagyobb az egy főre jutó villamosenergia-felhasználás, az egy főre jutó vízfogyasztás pedig a legnagyobb. A magyar vállalatok világszínvonalat képviselnek a vízgazdálkodás területén, így e tekintetben szorosabbra fűzhetik a kapcsolatokat – magyarázta. Úgy vélte, mindkét országban rendkívül fontos a nukleáris energia, és mivel az Egyesült Arab Emírségekben sok új nukleáris mérnökre és szakemberre van szükség, Magyarország részt vállalhat a képzésükben.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy az arab országnak van az egyik legjobb légitársasága, az Emirates, amely arra készül, hogy rövid időn belül Budapesten lesz a második legnagyobb ügyfélszolgálati központja.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy mindkét ország rendkívüli jelentőséget tulajdonít a terrorellenes erőfeszítéseknek, és komoly szerepet vállalnak e küzdelemben. Egyetértettek abban, hogy a háborús zónákból menekülőknek az otthonuk közvetlen közelében kell segítséget nyújtani, hogy amikor béke lesz, mielőbb vissza tudjanak térni – mondta. Hozzátette: az Egyesült Arab Emírségek Jordániában komoly pénzügyi támogatást nyújt menekülttáborok fenntartásához.

Abdalláh bin Zájid ál-Nahajan sejk, az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere bejelentette: országa jövőre nagykövetséget nyit Budapesten, ami fontos lépés lesz a kétoldalú kapcsolatok még szorosabbra fűzése felé.

Az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere méltatta a két országot összefűző szoros kapcsolatokat, és azt mondta, a jövőben még intenzívebbé szeretnék tenni az együttműködésüket. Hozzáfűzte: a két ország kormánya felismerte a kapcsolatépítés jelentőségét, és remélhetőleg még az idén több megállapodást tető alá hozhatnak. Kitért az Emirates budapesti központjára is, mint mondta, ez a lépés jó üzenet lehet a térség többi befektetőinek, hogy érdemes Magyarországot választani. A régióból már több olyan cég is tevékenykedik Magyarországon, amely a turizmusban érdekelt – közölte.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez