Putyin előtt szakították le a kilincset az új orosz büszkeségről (videó)

Amikor nagyon nem kellene, rendszerint olyankor romlanak el a dolgok – tudjuk Murphy óta. Így volt ez Szocsiban is, amikor a hadiipar legújabb vívmányait csodálta meg az orosz elnök. Az eset akár szimbolikusnak is tekinthető.

Látványosan fegyverkezik Oroszország az utóbbi években. Amellett, hogy több katonai konfliktusban is részt vesz, a hadsereg fejlesztésére is óriási összegeket költ. Reményeik szerint növelték a képzés minőségét és intenzitását és nagymértékben javítottak a felszereltségen és technikai feltételeken.

A folyamat részeként tekintette meg az orosz elnök hadvezéreivel és a hadiipar vezetőivel az Uljanovszk Autógyár legújabb járműveit. Az egyik ilyen a Patriot, amelyre különböző kaliberű fegyvereket lehet rögzíteni.

A jármű tovább erősítette az igénytelen, de legalább olcsó fegyverekről szóló legendákat. Ugyanis amikor az orosz honvédelmi minisztérium páncélos osztályának vezetője, Alekszandr Sevcsenko segítendő a főnöknek ki akarta nyitni az ajtaját, a kilincse a kezében maradt. Némi zavar után persze csak be tudott szállni az autóba Putyin elnök, aki egyébként csak annyit mondott: „Ügyes!” – derül ki a Lifenews felvételéből.

A RIA Novosztyi állami hírügynökség beszámolója szerint később a készítők elmagyarázták, mi volt a probléma. Mivel állt a motor, ezért blokkolva volt a Patriot jobb első ajtaja. Ez persze nem akadályozza meg az orosz és nemzetközi közvéleményt a gúnyolódásban. Vannak, akik szimbolikusnak tekintik az esetet.

Mert bár a hivatalos álláspont szerint Oroszország minden szempontból ura a helyzetnek, a valóság nem feltétlenül ezt tükrözi. Az Ukrajna-politikája miatt már két éve érvényben lévő szankciók és a tartósan alacsony olajárak, erősen sújtják az orosz gazdaságot.

A szankciók bevezetése után hivatalos szinteken sokszor elmondták: nem kell félni, mert így legalább virágzásnak indulhat a hazai ipar, beleértve az autóipart is. Ezzel kapcsolatban azonban sorra érkeznek a cáfolatok. Csak a tekintélyes gazdasági orosz napilap, a Vedomosztyi szinte naponta foglalkozik a témával. Ma például arról számolt be, hogy tízéves minimumot ért el áprilisban az autópiac, és hogy jelenleg szinte csak azok vásárolnak új járművet, akiknek nagyon muszáj. A többiek kivárnak.

Kép: youtube

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez