Harcolva halt meg az Iszlám Állam hadügyminisztere

A vörös szakállú, 30 éves Omár Moszultól délre, Siskat közelében irányította az Iszlam Állam katonáit, amikor elérte a halál. Az iraki erők szívósan nyomulnak előre Moszul felé, Sirkat körzetét már majdnem bekerítették.

Az Iszlám Állam az elmúlt időszakban komoly veszteségeket szenvedett el, és ezt a számára kínos helyzetet igyekezett terrorakciókkal ellensúlyozni.

Ilyen volt az a merénylet is, melyet az isztambuli repülőtér ellen követtek el nemrégiben. Az öngyilkos merénylőket a hírek szerint személyesen Omár, a Csecsen irányította. A Pentagon korábban közölte: egy drón végzett az Iszlám Állam “hadügyminiszterével”. Később ezt kénytelen volt cáfolni, miután az Iszlám Állam képpel igazolta: Omár él és virul! Most viszont az ISIS-hez közelálló hírügynökség közölte a csecsen harcos halálhírét.

Ki volt Abu Omár al-Sisáni, az Iszlám Állam “hadügyminisztere”? Grúziában született, de a felmenői között voltak csecsenek is. Kiváló kiképzést kapott Grúziában a különleges alakulatoknál. Ezeket az alakulatokat amerikaiak képezték ki és látták el a legkorszerűbb technikával.

Omár, a Csecsen három éve tette át a székhelyét Szíriába és Irakba. Közeli tanácsadója lett Abu Bakr al-Bagdadinak, az Iszlám Állam vezetőjének, aki sokra értékelte a vörös szakállú fiatal harcos katonai szakértelmét. Amerikai szakértők szerint a legkiválóbb katonák közé tartozott az iszlamista szervezetben. Fejére 5 millió dolláros váltságdíjat tűzött ki a washingtoni igazságügyi minisztérium. Rendszeres célpontja volt az amerikai dróntámadásoknak. Végül mégis egy hagyományos hadműveletben veszítette életét Omár, a Csecsen, aki az Iszlám Állam “hadügyminisztere” volt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez