Nagyon bízik Putyinban Aszad

A nyugatiak mondják, nem az orosz elnök, hogy távoznia kellene a hatalomból – nyilatkozta Bassár el-Aszad szíriai elnök. A politikus arról is beszélt, nem gondolja, hogy Vlagymir Putyin orosz államfő olyan alkut kötne az amerikai külügyminiszterrel, ami távozásra kényszerítené.

Bassár el-Aszad szíriai elnök közölte egy csütörtökön sugárzott amerikai tévéinterjúban: Vlagyimir Putyin orosz elnök soha nem mondta neki, hogy a szíriai konfliktus megoldása érdekében távoznia kellene a damaszkuszi hatalomból, ellentétben a nyugati hatalmakkal, amelyek sürgetik, hogy tegye meg ezt. Aszad az NBC News azon kérdésére válaszolt így, miszerint Putyin vagy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter beszélt-e valaha vele a szíriai politikai átmenetről.

A szíriai elnök közölte azt is: nem tart attól, hogy Putyin és John Kerry amerikai külügyminiszter, aki csütörtökön Moszkvába látogat, olyan alkut kötne, amely a hatalomból való távozásra kényszerítené őt.

“Az orosz politika nem alkukon, hanem értékeken alapul” – jelentette ki Aszad.

Oroszország Aszad egyik legfőbb szövetségese, míg az Egyesült Államok azt akarja elérni, hogy távozzon a hatalomból, és támogat olyan szíriai lázadószervezeteket, amelyeknek szintén ez a célja.

Kerry azért utazik Moszkvába, hogy az eddiginél jobb együttműködést próbáljon meg kialakítani Oroszországgal az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni hadjáratban. Amerikai védelmi és hírszerzési tisztségviselők szerint ez nem fog sikerülni, mert az Egyesült Államoknak és Oroszországnak homlokegyenest ellentétes céljaik vannak Szíriában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez