Nizza után erős terrorkészültséggel várja a saját nemzeti ünnepét Belgium

Belgium fokozza biztonsági készültségét a közelgő nemzeti ünnep alkalmából – írta internetes oldalán a La Libre Belgique francia nyelvű belga napilap pénteken a Nizzában előző este történt gázolásos terrortámadással kapcsolatban.

A 84 halálos áldozatot követelő támadást után a belga belügyminisztérium szóvivőjének információi szerint Brüsszel értékelte a helyzetet, és megerősített biztonsági intézkedésekkel készül a július 21-i nemzeti ünnepre.

Jan Jambon belga belügyminiszter az RTBF belga közszolgálati televíziónak nyilatkozva kijelentette, a nemzeti ünnep programjait nem mondják le, minden aznapi esemény a biztonsági erők teljes felügyelete alatt zajlik majd.

“Nem fogjuk az életmódunkat a terroristák naptárához igazítani” – jelentette ki.

Charles Michel belga miniszterelnök Twitter-üzenetben fejezte ki együttérzését az áldozatok hozzátartozóinak. Az RTBF belga közszolgálati csatornával azt közölte, hogy összehívta a Nemzeti Tanácsot, és szükség esetén további intézkedéseket hoznak a biztonság fokozása és a hasonló támadások elkerülése érdekében.

Didier Reynders belga külügyminiszter, aki az Ázsia-Európa Találkozón (ASEM) tartózkodik a mongóliai Ulánbátorban, a közszolgálati csatornának azt mondta, hogy a nyári vakáció miatt nagyon sok belga állampolgár nyaral a dél-franciaországi régióban, és megerősítette, hogy az eddig információk szerint nincs belga az áldozatok között.

Belgium marseille-i és nizzai konzulátusa úgy tudja, mintegy harminc belga állampolgár tartózkodott az érintett terület közelében. Közülük tízről kiderült, hogy biztonságban vannak, de további húsz emberről egyelőre nincs információja a hatóságoknak – közölte a külügyminiszter.

A terrorfenyegetettségi szintet értékelő belga kormányközi koordinációs központ (OCAM) pénteken kiadott állásfoglalása szerint nincs közvetlen “fenyegető veszély”, ezért az ország területén a hármas fenyegetettségi szint fenntartását javasolta. A testület által meghatározott négyes skálán a hármas, “súlyos” szint azt jelenti, hogy a fenyegetés továbbra is jelentős, és a terrortámadás veszélye “lehetséges és valószínű” – hangsúlyozta közleményében az OCAM.

Belgiumban december 28-án döntöttek a hármas terrorfenyegetettségi szint elrendeléséről.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez