Nem hagyja magát az egyiptomi turizmus

Az elmúlt időszak eseményeit követően radikálisan visszaesett a turisták száma Egyiptomban. A turisztikai és a hatósági szervek azonban mindinkább igyekeznek visszacsábítani a turistákat. Egyiptomi körkép az Inforádió Világszám magazinjával, és dr. Kiss Róbert Richard műsorvezetésével.

Samy Mahmoud, az Egyiptomi Turisztikai Hivatal elnökének tájékoztatása szerint a magyar piac szintén rendkívül fontos Egyiptomnak. Jelenleg is sokat dolgoznak azon, hogy növelni tudják a turisták számát, az ár-érték arány is jóval kedvezőbb most az országban.

e2

„A terrorizmus nem csak Egyiptomot érinti, hanem az egész világot. Az egyetlen megoldás, hogy a világ összefog a terrorizmus ellen. Ha egy ország megtiltja a turistáknak, hogy ellátogassanak egy olyan helyre, ahol terrorcselekmény történt, az rossz üzenet, hiszen ez nagy ajándék a terroristáknak, mert akkor elérték a céljukat.”

– mondta Samy Mahmoud, majd hozzátette, hogy folyamatos biztonsági intézkedésekkel próbálják meggátolni az ilyen cselekmények elkövetését. Egyiptomot vissza szeretnék helyezni a turizmus térképére.

e3

Egyiptomban kiemelt figyelmet fordítanak a helyiek, és a turisták védelmére. A repülőtérre például a hozzátartozókat sem engedik be. A csomagokat és az utasok zsebeit is átvizsgálják. Kairó utcáin pedig rengeteg rendőrrel és fegyveres katonával találkozni, akik ügyelnek a biztonságra.

A Királyok völgye területével kapcsolatban Baha Abd al-Gáber, régészeti vezető számolt be arról, hogy még a belépőkből származó bevétel egy részét is a régészeti munkákra fordítják. Ez idáig 64 sírkamrát tártak fel, azonban egyszerre sosem látogatható az össze sikerkamra, mivel azokat pihentetni is szokták. Jelenleg Hatsepszut fáraónő, valamint VIII. Ramszesz sírkamráját keresik.

e4

Tutanhamon sírjával kapcsolatban egy brit tudós korábban sokat kutatott, hogy feltárjon egy feltételezett sírkamrát Tutanhamon sírja mögött. Még röntgennel is átvizsgálták a területet, de 100 százalékos bizonyosságot nem szereztek a további sírkamrák létezéséről.

Ashraf Mohei el Din, a Gízai nagy piramisok területének régészeti vezetője szerint a nagy Kheopsz-piramisban vannak a legizgalmasabb dolgok. Most is rengetegen dolgoznak a környékén, hogy felfedezzék a terület rejtett titkait.

Hallgassa ön is az Inforádió Világszám műsorát az FM 88,1 MHz-es frekvencián dr. Kiss Róbert Richard műsorvezetésével péntek este 19:00 órától és szombat délelőtt 10:00 órától.

Képek: Dobos Imre

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez