Rengeteg pénzt költenek biztonsági fejlesztésekre az egyiptomi üdülőközpontokban

Az egyiptomi kormány összesen 32 millió dollárt szán arra, hogy a külföldiek által korábban gyakran látogatott két vörös-tengeri üdülőparadicsomot biztonságosabbá tegyék. Erre azért van szükség, hogy Egyiptom visszaszerezze a külföldi turisták bizalmát, akik az elmúlt hónapok, hetek rossz biztonsági helyzete miatt elkerülik az országot.

Gyakorlatilag teljesen padlóra került az egyiptomi idegenforgalmi szektor, miután szinte mindennapossá váltak a különböző mértékű terrortámadások az országban – nem beszélve az orosz utasszállító repülőgép novemberi tragédiájáról, amely rávilágított  az egyiptomi hatóságok, különösen a biztonsági szervek hanyagságára, illetve felelőtlenségére is. A tragikus incidensek miatt a külföldi turisták nem véletlenül pártoltak el az egyébként komolyan felszerelt luxus üdülőhelyektől, különösképpen Sarm el-Sejktől és Hurghadától. Több ország, köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország és Oroszország is az utazásra nem javasolt országok listájára tette Egyiptomot.

Ezért a szállodák szinte konganak az ürességtől, ami rendkívül érzékenyen érinti a gazdaságot, mivel a idegenforgalom hosszú évek óta Egyiptom húzóágazatának számított. Emellett pedig rengeteg egyiptomi család megélhetését biztosította a vendéglátás és olyan programok szervezése, amelyekre a külföldiek voltak kíváncsiak. Egyiptom tehát rendkívül nehéz helyzetbe került, ezért a kormány elhatározta, hogy 32 millió dolláros biztonsági fejlesztést hajt végre a két vörös-tengeri üdülőközpontban, hogy visszaszerezze a külföldiek bizalmát.

A biztonsági fejlesztésekről részletesen Hishan Zazaou egyiptomi idegenforgalmi miniszter számolt be. Elmondta, hogy térfigyelő kamerákat szerelnek fel mindenhova, a biztonsági őrök számát és a rendőri jelenlétet pedig megtöbbszörözik. Emellett a korábbiaknál szigorúbb biztonsági intézkedéseket vezetnek be a szállodákban, a reptereken és a szórakozóhelyeken is. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az őröket működő fémdetektorokkal szerelik fel. Korábban ugyanis kiderült, hogy bóvli detektorokat használtak, amik egy fabatkát sem értek. A szállodák területéről a gépkocsikat kitiltják, és a bejáratoknál poggyászátvilágító berendezéseket állítanak fel, illetve hoznak működésbe.

A rendőröket és a biztonsági szerveket bombakereső kutyákkal is ellátják, hogy hatékonyabban szűrjék ki a gyanús személyeket és csomagokat. A miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány egyik fő prioritása a külföldi vendégek biztonságának szavatolása. Legutóbb ugyanis egy ámokfutó három turistát, két osztrákot és egy svédet szurkált meg Hurghadában. Kairóban is újabb terrortámadás borzolta a kedélyeket, de szerencsére ebben az akcióban senki sem sérült meg.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez