Az amerikai elnök támogatásáról biztosította Erdogant

A demokratikusan megválasztott rendszert támogatja az Egyesült Államok Törökországban – ezt hangsúlyozta Obama elnök és Kerry külügyminiszter, akik mindketten telefonon beszéltek Erdogan elnökkel.

A török hadsereg egy része puccsot kísérelt meg az államfő ellen, de a jelek szerint kudarcot vallott. Több száz puccsistát letartóztattak Törökországban, ahol még mindig folynak a harcok a kormányhű erők és a lázadók között.

Erdogan nemrég részt vett a NATO-csúcson, ahol az iszlamista terrorizmus elleni közös harc volt az egyik legfontosabb téma. A korábbi katonai hatalomátvételek idején az USA támogatta a hadsereget a polgári kormányzattal szemben. Így volt ez 1980-ban is, amikor a vezérkari főnök irányításával a hadsereg átvette a hatalmat. Akkor Amerika a hidegháborúval indokolta a puccs támogatását. Most viszont épp a stabilitás érdekében állt ki a polgári kormányzás mellet Törökországban – tájékoztatott a Reuters hírügynökség.

Donald Tusk az Európai Unió nevében ugyanezt az álláspontot fogalmazta meg. Brüsszel fontos megállapodást kötött Törökországgal a menekültek ügyében. Törökországban több mint hárommillió menekült él. Ezért is fontos az Európai Unió számára a stabilitás Ankarában. Erdogan nemrég kibékült Oroszországgal és Izraellel. A miniszterelnök pedig úgy nyilatkozott, hogy Szíriával is meg lehet egyezni. Ez az új irányvonal a stabilitás irányába mozdíthatja el a meglehetősen kaotikus közel-keleti helyzetet.

Kép: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez