Tömeges letartóztatások Törökországban a sikertelen puccs után

2839 tisztet és katonát vettek őrizetbe a levert puccsot követően- mondta Yildirim miniszterelnök, aki a demokrácia elleni támadásnak minősítette a katonai akciót. A hadsereg egy része megpróbálta megbuktatni Erdogan elnököt, de a fegyveres erők zöme hű maradt az államfőhöz. A vezérkar épületében barikádozták el magukat a legelszántabb lázadók, de végül ők is megadásra kényszerültek.

A puccs során 161-en haltak meg, a sebesültek száma 1440. Ezek a kormányfő hivatalos adatai, a valóság valószínűleg sohasem derül ki. Erdogan elnök fő vetélytársát az Egyesült Államokban élő vallási vezetőt, Fetullah Gülent vádolta meg a puccs megszervezésével. Egy amerikai televízió kérdéseire válaszolva az érintett cáfolta, hogy bármi köze lett volna a balul végződött puccskísérlethez.

Obama elnök és Kerry külügyminiszter telefonon beszélt Erdogan elnökkel és mindketten az USA maximális támogatásáról biztosították őt. Törökország a NATO kulcsfontosságú tagja, a térség meghatározó ereje. Ezért különösen fontos, hogy most, amikor a NATO az iszlamista terrorizmus elleni harcot fő céljának tekinti, Törökország stabil maradjon. Donald Tusk az Európai Unió támogatásáról biztosította Erdogan elnököt. Az Európai Uniónak szerződése van a menekültek ügyében Törökországgal, ezért fontos, hogy Ankarában stabil legyen a vezetés. Törökországban több mint hárommillió menekült él, a javarészük Szíriából érkezett. Erdogan nemrég kibékült Oroszországgal és Izraellel. A miniszterelnök pedig kijelentette: Szíriával is meg lehet egyezni a közel keleti helyzet stabilizálása érdekében.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez