Hazaküldheti az uniós bevándorlók egy részét Nagy-Britannia

Ezzel fenyegetőzik az új Brexit-miniszter. David Davis arra számít, hogy a brit kilépés előtt sokan bevándorolnak majd az EU-ból Nagy-Britanniába.

Velük szemben a brit kormány kemény fellépésre készül. Ennek lényege az, hogy megállapítanak egy dátumot, és aki ezt követően érkezett, azt hazaküldhetik. Nem tárgyalunk velük, de nagyvonalú kártérítésre számíthatnak – nyilatkozta a miniszter a brit Daily Mailnek. Ugyanilyen nagyvonalú kártérítésre számítunk azoknak a brit polgároknak az esetében, akik az EU más államaiban élnek és dolgoznak – mondta a brexit miniszter.

David Davist bízta meg az új brit miniszterelnök, hogy vezesse a tárgyalásokat az Európai Unióval a brit kilépésről. Brüsszelnek az az álláspontja, hogy ha Nagy-Britannia valóban távozni akar, akkor a brit kormányfőnek meg kell nyomnia a kilépés gombot. Ez az uniós szerződés 50. paragrafusa. London viszont már ezt megelőzően tárgyalni akar Brüsszellel. Ezt a célt szolgálta volna az a kötetlen diplomáciai ebéd, melyen az EU 28 külügyminisztere vett volna részt. A vasárnapra tervezett ebédet azonban lemondták.

David Davis szerint a kilépés gombot a brit kormányfő csak valamikor a jövő év elején szeretné megnyomni. Addig tárgyalni kíván az Európai Unióval. A kilépés bejelentése után két év áll rendelkezésre a tárgyalásokra. Nagy-Britannia mindenképp szeretne az 500 milliós európai piac része maradni, de el kívánja törölni az emberek szabad munkavállalási jogát az Európai Unión belül. Azok az uniós munkavállalók, akik jelenleg Nagy-Britanniában élnek és dolgoznak, egyelőre nincsenek veszélyben, hiszen még érvényesek az EU szabályai. Az új Brexit-miniszter nyilatkozata viszont azt mutatja, hogy sok jóra nem számíthatnak a közeljövőben, mert a brit kormány célja az, hogy korlátozza a bevándorlást a szigetországba.

Kép: pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez