Megbüntetnének, ha hamisan énekled az orosz himnuszt

A nemzeti zászló és a címer mellett a himnuszt is büntetőjogi védelem alá helyezné némely orosz szenátor. A kormány viszont nem. Mégis miért buzgólkodnak ennyire a honatyák?

Jelenleg az orosz himnusz szabálysértési védelem alatt áll. Ha valaki megváltoztatja a szövegét, a dallamát, tiszteletlenül bánik vele, akkor 2-3 ezer rubelre (9-13 ezer forint) büntetik. Jogi személyek esetében az összeg akár 100-150 ezer rubel (450-670 ezer forint) is lehet.

Nem elég szigorú ez így – gondolták Vagyim Tjulpanov, Andrej Klisasz, Vlagyimir Poletajev szenátorok és az Állami Duma egyik képviselője, Raziet Natho. Ki is dolgoztak egy törvényjavaslatot az orosz himnusz védelmére. Eszerint büntetőjogi védelem alá kellene helyezni a himnuszt, ahogy az már régóta érvényes a zászló és a címer esetében. Szigorúan büntetnék, aki valamilyen formában megváltoztatja a himnusz szövegét, dallamát, előadásmódját. Azt is, aki hamisan, vagy helytelenül énekli.

Hogyan is lehetne betartatni ezt a törvényt? – firtatja az orosz sajtó. Az is gyalázatnak számítana, ha egy kisiskolás még bizonytalankodik a szövegben? Vagy ha valaki hamisan énekli a dallamot? Végül ki és milyen alapon tenne különbséget az egyes gyalázatgyanús esetek között?

Ezekre a kérdésekre nincs válasz. A kormány sem kíváncsi rájuk, elvetette ugyanis a javaslatot. Akkor mégis mire a szenátoroknak ez a nagy tüsténkedése? – kérdezte ma reggeli cikkében a Nyezaviszimaja Gazeta. A Nemzeti Stratégiai Tanács igazgatója, Valerij Homjakov szerint egy magyarázata van a törvénytervezetnek: megalkotói azt szeretnék bizonyítani főnökeiknek, hogy mekkora nagy patrióták, és hogy mennyire nagyon szívükön viselik a nemzet sorsát.

Kép: Poszteren az orosz himnusz egy részlete (Wikimedia Commons)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez