Nőre lőni (is) szabad!

A növekvő gazdasági és szociális nehézségek miatt társadalmi elégedetlenségre számíthat az orosz kormányzat. Legalábbis ezzel magyarázza a szakértő a rendőrök jogait szélesítő törvényjavaslatot.

Nem lőhet nőkre és a tömegbe az orosz rendőr – jelenleg. Ezen változtatna az Állami Duma biztonsági bizottsága. A testület törvénymódosítást nyújtott be a kormányt támogató Egységes Oroszország párt képviselője, Irina Jarovaja vezetésével.

A javaslat elfogadásával szélesedne a rendőrök fegyverhasználati joga. Csak azokra a nőkre nem célozhatnának, akik nyilvánvalóan kisbabát várnak. Tömegbe pedig azért lőhetnének, hogy elháríthassák az esetleges terrorakciókat és túszdrámákat.

Ezenkívül az állampolgárok és tulajdonaik átvizsgálása is könnyebben lehetővé válna. Átkutathatnák a holmikat, ha azt feltételezik, hogy valakinél kábítószer vagy fegyver van, és a rendőr már akkor is behatolhatna bárki lakásába, ha az illető hivatalosan még nem számít gyanúsítottnak, vagy bűnösnek. Tömegzavargások idején és ittasság gyanúja miatt is felnyithatná az autót a rendőr. Ez jelenleg csak bűncselekmény, vagy életmentés esetén lehetséges, ha például bennragad valaki.

A rendőrök jogköreinek szélesítését több okkal is magyarázta az orosz biztonsági tanács alelnöke, az Egységes Oroszország párt tagja, Alekszandr Hinstejn a Kommerszant napilapnak. Például azzal, hogy emelni szeretnék a belügyminisztérium tekintélyét. Jelenleg ugyanis nem számít valami megbízható szervezetnek.

Egész máshogy értelmezi a tervezetet a „Kínzás elleni bizottság” (Komityét protyiv pitok) társadalmi szervezet szakértője, Szergej Babinyec. Szerinte a kormányzat így próbál felkészülni a szociális-gazdasági problémák miatt elégedetlenkedő orosz társadalom esetleges akcióira, tömegtüntetéseire.

Kép: Rendőrjármű Szentpéterváron (TCsO)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez