Tilos Oroszországot Oroszországnak nevezni?

Időnként az abszurditásokig is elmegy az orosz-ukrán ellentét. Ezúttal Oroszország nevét tiltaná be egy ukrán képviselő asszony.

Összesen 12 év szabadságvesztéssel büntetnék Ukrajnában, ha a mai Orosz Föderációt, illetve annak részeit Oroszországnak (Roszszija), vagy Rusznak neveznék a hivatalos dokumentumokban, a tömegkommunikációs eszközökben, az útjelzéseken és a reklámokban.

Erről szól Okszána Korcsinszka képviselő asszony javaslata, amely napokkal ezelőtt jelent meg az ukrán Rada honlapján. A BBC orosz nyelvű kiadása szerint az ukrán sajtóban Korcsinszka elmondta, hogy Ukrajna történelmi területének első megnevezése: Ruszszkaja zemlja (orosz föld). Éppen ezért a törvénytervezet célja a „történelmi igazság visszaállítása”.

Azt egyelőre senki nem tudja, mennyire reális a javaslatnak már csak a napirendre vétele is. A Rada honlapján egyelőre annyi olvasható, hogy az ukrán parlament több bizottsága is megkapta a héten az indítványt.

Az orosz sajtóban napok óta téma a tervezet híre. A lenta.ru hírportál például arra mutatott rá, hogy a képviselő asszony Dmitro Korcsinszkinak, a jobboldali radikális Testvériség párt elnökének a felesége.

Kép: Wikipedia

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez