Magányos támadó volt a müncheni lövöldöző – kilencre nőtt a halottak száma

A kilenc áldozatot követelő lövöldözést a müncheni bevásárlóközpontnál egyetlen ember hajtotta végre – közölte a rendőrség. A 18 éves, német-iráni állampolgárságú merénylő önmagával is végzett.

A támadó maga is a bajor fővárosban élt – hogy miért kezdett lövöldözni, még mindig nem tudják. A rendőrségi sajtókonferencián a sebesültek számát is közölték, 16-an sérültek meg a vérengzésben.

Kezdetben három támadóról lehetett tudni, akik után hatalmas hajtóvadászat kezdődött. A 18 éves férfi holttestét végül 1 kilométerre találták meg a lövöldözés helyszínétől, az Olympia bevásárlóközponttól München észak-nyugati részén, Moosachban.

Hubertus Andrae rendőrfőkapitány azt mondta újságíróknak, hogy a fiatal férfi ismeretlen volt a rendőrség előtt, semmi nyomát nem találták annak, hogy kapcsolatban állt volna bármilyen terrorista csoporttal is. De még nyomoznak.

A három támadóról szóló híreket az táplálta, hogy két férfit láttak “gyanús gyorsasággal” elhajtani a helyszínről a szemtanúk. De később kiderült, hogy nekik nem volt közük a történtekhez.

Az áldozatok között gyerekek is voltak.

A támadó délután hat óra körül nyitott tüzet az Olympia pláza melletti gyorsétterem vendégeire, az interneten közzétett videó szerint fekete ruhában sétált be, és pisztollyal lövöldözött az emberekre, akik menekülni próbáltak.

Este “éles terrorhelyzetről” beszéltek a rendőrök. Hatalmas biztonsági művelet indult Münchenben, lezárták az autópályákat, a központi pályaudvart, leállt a tömegközlekedés. A rendőrök arra szólították fel az embereket, hogy maradjanak ott, ahol vannak. Akik nem tudtak hova menni, mert ottrekedtek valahol, azoknak a közösségi médiában szerveztek menedéket, egymást fogadták be a polgárok. A város fölött rendőrségi helikopterek köröztek, a különleges erőket is bevetették. Még a 72 kilométerre fekvő Ausztriából is érkezett rendőri erősítés Münchenbe.

Angela Merkel kabinetfőnöke, Peter Altmaier azt mondta a ZDF-nek, nem tudják kizárni, hogy a támadásnak köze van a terrorizmushoz, de megerősíteni sem tudják ugyanezt. Mindenesetre ebben az irányban is folyik a nyomozás.

A kancellár mára összehívta a nemztbiztonsági kabinetet.

(Visited 2 times, 2 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez